Port Elizabeth, Fokvárostól alig 800 km-re

Port Elizabeth, Fokvárostól alig 800 km-re

Port Elizabeth egy nagyváros a Dél-afrikai Köztársaságban, Fokvárostól 770 km-re. A település gyakran használt rövidítése: PE. Becenevei: The Friendly City (’A barátságos település’) vagy The Windy City (’A szeles település’). Dél-Afrika egyik legjelentősebb kikötővárosa. 16 km hosszan terül el az Algoa Bay partszakasz mentén.

A történészek alapján a busmanok és a khoiszanok voltak a térség első lakói, ezt követően később a xhosza törzsek. Mindazonáltal keveset ismerünk, mert nincsenek írott feljegyzések.

Az első európai felfedező a portugál Bartolomeu Dias, aki elsőként kerülte meg Afrikát a Jóreménység fokánál 1488-ban.

Az övezet a Cape Colony része volt, utána a Holland Kelet-indiai Társaságé 1652-ben, ezt követően a Dél-afrikai Unió része 1961-ig.

1799-ben a napóleoni háborúk ideje alatt építettek egy erődöt melyet Fort Fredericknek hívtak. Port Elizabethet az 1820-as években alapították brit telepesek. A második búr háború ideje alatt a britek építettek egy koncentrációs tábort, ahova búr nőket és gyerekeket szállítottak. A háborút követően építették meg a Horse Memorialt, a több ezer elpusztult ló és öszvér folytán.

Port Elizabeth, Fokvárostól alig 800 km-re
Port Elizabeth, Fokvárostól alig 800 km-re

Az apartheid rezsim hatásai erősek voltak Port Elizabethben is. A nem fehér népesség erőltetett áthelyezése 1962-ben kezdődött meg, és egészen 1975-ig folytatódott. 1977-ben Steve Biko-t, a fekete apartheidellenes aktivistát a rendőrök Port Elizabethben faggatták és kínozták, mielőtt Pretoriába szállították, ahol később meghalt.

Az 1994-es szabad választások óta Port Elizabeth is a többi Dél-afrikai településhez hasonlóan a HIV/AIDS vírus és az erőszakos bűnözés problémáival küzd. Mindazonáltal a fellendülő turizmusnak és ingatlaniparágnak betudhatóan a településben jelentős léptékben folyik a fejlesztés.

2001-ben alapították meg a Nelson Mandela öbölközponti önkormányzatot, amely lefedi Port Elizabethet, ugyanakkor a szomszédos Uitenhage és Despatch városait, azonfelül a körülvevő mezőgazdasági területeket. A nevet Nelson Mandela tiszteletére választották, aki a közeli Transkei tartományban született. A szféra 2006-os népessége megközelítően 1,3 millió fő volt.

Port Elizabeth, Fokvárostól alig 800 km-re
Port Elizabeth, Fokvárostól alig 800 km-re

Port Elizabeth a dél-afrikai gépjárműipar otthona. Itt és a szomszédos Uitenhage-ben a General Motors, a Volkswagen, a Ford, a Continental Tyres is ellátott üzemmel. Készítenek azonkívül drótburkokat, katalizátorokat, akkumulátorokat és gumiabroncsot is.

A festői szépségű Garden Route a Cape part mentén helyezkedik el, Port Elizabeth Dél-Afrika egyik nagyfokú turistacélpont, főként mindazoknak, akik strandolási lehetőségekre is igényt tartanak.

A házai közül kiemelendő az 1923-ban épült Campanile (harangtorony), a városháza, a Donkin Reserve park és a Fort Frederic. Újabb látványosság még a St George Park, a King George VI Art Gallery múzeum, a Humewoodnál található tengerkutató építmény, és a korszerű Boardwalk vízparti komplexum.