Plitvicei tavak, Horvátország

Plitvicei tavak, Horvátország

Aránylag közel van, a szomszédban, és akár útban a tengerpart felé is beugorhatunk egy kis séta erejéig megcsodálni a megannyi látványos vízesést a nevezetes Plitvicei tavaknál, Horvátországban.

A Plitvicei tavak Horvátország közepe felé, Karlovactól mintegy 75 km-re délre fekszenek és az Unesco által listázott természeti világöröksége 1979 óta. A nemzeti park igazi turista látványosság, területe 200 km2, ahol 16 nagyobb és két kisebb tavat összesen 92 vízesés köt össze. A tavak együttes felszíne 2 km2. A tórendszer táplálásáról két folyó is gondoskodik. A víz 500 méter magasságot esik a 8 km hosszúságú szerteágazó tórendszer lépcsőin.

Azoknak, akik az utazás során mindössze pár órát szánnának Horvátország eme gyöngyszemére, nem árt tudni, hogy a Plitvicei tavak körbejárása akár egy-két napig is eltarthat. Persze, ha az utazás időtartama erre lehetőséget ad. Mindazonáltal a Plitvicei tavak pár óránál többet érdemelnek, hogy legyen időnk felfedezni az ezernyi kisebb-nagyobb vízesést és a természet apró csodáját. Mivel a tavak hegyek között fekszenek, így több helyről is pompázatos kilátás fogadja az utazás résztvevőit.

A Plitvicei tavak területén olyan érdekes és védett állatfajok is megtalálhatóak, mint a farkas, a medve, az erdei fülesbagoly vagy a vidra. Persze az úti cél leginkább a vízesések és a csónakázás a tavakon, már amelyiken szabad. Ugyanakkor a nyári nagy melegben jól jöhetnek a barlangok is, ahol a látványosság mellett kis enyhülést találhatunk az utazás során.

A számos vízesés mellet érdekes látványosság a kristálytiszta tavakba bedőlt fák látványa vagy a nyüzsgő halak sokasága. A Plitvicei tavak bejárásához egy pallórendszert építettek ki és egy menetrendszerűen közlekedő busz viszi a turistákat fel a legmagasabb ponthoz, hogy onnan könnyedén lefelé ereszkedve csodálhassuk meg a sok-sok látnivalót.

Az utazás és a nyaralás kedvelt célpontja a Plitvicei tavak, így több szálloda, hotel és magán szállás is található a környéken. A Plitvicei tavak Nemzeti Parkba napijegy váltásával lehet bent tartózkodni és gépjárművel korlátozottan vagy sétálva, az említett busszal, illetve vízi úton tudunk közlekedni.