Phoenix, Arizona

Phoenix, Arizona

Phoenix az amerikai Arizona állam leghatalmasabb települése, egyben fővárosa is, az Amerikai Egyesült Államok ötödik legnépesebb települése. Phoenix település 1 552 259 embernek az otthona, a Phoenixi agglomerációs körzetnek ugyanakkor nagyjából 4 179 427 becsült lakosa van. Azonkívül Phoenix Maricopa megye székhelye, és az Egyesült Államok egyik óriási kiterjedésű települése.

A települést 1881-ben jegyezték be hivatalosan, miután 1868-ban megalapították. Phoenix napjainkban Észak-Amerika egyik jelentős közlekedési, gazdasági, adóügyi, kulturális és képzési centruma, az Egyesült Államok nyugati részének lényeges nagyvárosa.

Phoenix, Arizona
Phoenix, Arizona

Phoenix a Sós Folyó Völgyében helyezkedik el (vagy a Nap-völgyében), Arizona állam középső részén. Átlagos tengerszint fölötti magassága 340 m, a település a Szonora-sivatag felső végében látható.

A Sós folyó nyugati irányból folyik át Phoenixen. A folyómeder jellemzően ki van száradva, kivéve ha tekintélyes esőzések vannak, vagy ha a közeli gáton leeresztik a vizet. A települést északkeletről a McDowell-hegység, nyugatról a Fekete Tank-hegység, keletről a Babona-hegység és délnyugatról a Sierra Estrella-hegység öleli körbe. A hivatalos adatok alapján a település kiterjedése 1230 km², ebből mindössze 0,6 km² vízfelület (azaz 0,05%).

Phoenix településben az éghajlat száraz. A nyarak felettébb forróak, a telek mérsékeltek. A település éghajlata messze a legmelegebb az Egyesült Államok nagyvárosai közül, nappali átlaghőmérsékletei hasonlóak Rijád és Bagdad települések hőmérsékleteihez. Egy évben javarészben 110 napon a hőmérséklet eléri vagy átlépi a 38 C-ot nappal, sőt június és szeptember hónapok közt a nappali hőmérséklet még a 43 C-ot is elérheti. Korábbi legmagasabb hőmérsékletet 1990. június 26-án mértek, ekkor 50 C volt.

Éjszaka a hőmérséklet átlagosan 27 C körül mozog, különösen július és augusztus közt. A legmagasabb éjszakai hőmérséklet 2003. július 15-én volt, ekkor 36 C-ot mértek. A csapadék nagyrészt nyári hónapokban érkezik Phoenixbe, különösen a július és szeptember közti monszunos időszakban, ilyenkor óriási esőzések, sőt árvizek is előfordulnak. Télen a hőmérséklet 15-25 C közt ingadozik, és meglehetősen kevés alkalommal esik 10 C alá.

Phoenix, Arizona
Phoenix, Arizona

Phoenixben a napok 85%-ban napsütés van, a fennmaradó időben eső esik, az évi csapadékmennyiség átlagosan 210 mm. A legnedvesebb hónap a március (27 mm) amíg a legszárazabb a július (2 mm). Néha előfordulnak viharok is, ezek leginkább a július-szeptember közti monszunos időszakban érkeznek a Kaliforniai-öböl térségéből Phoenix környékére. Ilyenkor előfordul a jégeső, a szerfelett erős szél, ritkán tornádó is. Phoenixben átlagosan minden évben 5 nap van, amikor lehet fázni. Havazás a településben nincs, inkább néha megfagy a dér. A korábbi leghidegebb hőmérséklet melyet valaha mértek, -8,8 C volt, 1913. január 7-én. A hó hozzávetőlegesen sose fordul elő, első alkalommal 1896-ban volt, és akkortól hét alkalommal esett 0,25 cm-nyi vagy több hó a településre. Utoljára 1990 telén esett hó Phoenixben.

Ezelőtt Phoenix gazdasága egyoldalú volt, mivel az emberek csak mezőgazdasággal foglalkoztak (főként selyem- és citrustermeléssel). Az utóbbi két évtizedben, midőn a népesség növekedett, ezzel arányosan kezdett sokoldalúbbá válni a település gazdasága. Mint Arizona fővárosa, a phoenixiek közül sokan dolgoznak a kormányzatnak. Nagyon sok fejlett telekommunikációs vállalat valósított meg kirendeltséget a térségben. Hála Phoenix éghajlatának, télen temérdek turista érkezik ide a kellemes időjárás folytán. A település gazdaságában nagy szerepet játszik az turizmus és a golfozás.

A Fortune magazin által kreált listán, amelyik az 1000 legnagyobb amerikai céget magába foglalja, 7-nek a székhelye Phoenixben van. Mint amilyen az Allied Waste (szemétkezelés), Avnet (telekommunikáció), Apollo Csoport (magánoktatás), de közepes és kisebb vállalkozások részére is székhely a település.