Perui régészek 3800 éves kőbe vésett faliképekre bukkantak

Perui régészek 3800 éves kőbe vésett faliképekre bukkantak

Perui régészek 3800 éves kőbe vésett faliképekre bukkantak a perui fővárostól, Limától csaknem 150 kilométerre északi irányba folyó régészeti feltárásokon.

A térség a caral, más néven Norte chico civilizáció egyik releváns centruma volt, a kultúra csaknem ötezer éve virágzott az Andokban.

Az egyik kőtáblán, amit egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy emberszerű béka és egy emberfej érzékelhető – adta hírül a BBC honlapja.

Ruth Shady Solís, a caral régészeti térség igazgatója alapján az ábrák a „víz – azaz az esőzés – megérkezését ábrázolják”. Az andoki civilizációban mert a béka a vizet ábrázolja, az alatta található emberfej az esőzésre váró embert jelenti.

Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej megfigyelhető, amelyeket kígyók vesznek körbe.

A régészek alapján a kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

A Vichama lelőhelyen 2007 óta folynak ásatások, a mesterek alapján ott az ókorban földműveléssel és halászattal munkálkodó közösség élt, amely a caral civilizáció egyik kardinális centruma lehetett. A perui Barranca tartományban található Caral-Supe szent települése az amerikai földrész egyik legrégebbi civilizációjának centruma volt. A helyet 2009-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A caral civilizáció a Kr. e 1800-as években hanyatlásnak indult, a Vichama lelőhelyen talált faliképek, amelyek a helyi klíma megváltozásáról tanúskodnak, magyarázatot adhatnak arra, hogy miért – mondta Ruth Shady Solís.

mti