Pécs

Pécs

Pécs megyei jogú település Magyarország délnyugati részén, az állam ötödik legnagyobb helysége Budapest, Debrecen, Szeged és Miskolc után. A Dunántúlon ugyanakkor a legnagyobb helység. Baranya megye és a Pécsi járás székhelye, a Dél-Dunántúl centruma.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak hoztak létre települést Sopianae néven. A helység a 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik számottevő központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára.

Pécs
Pécs

A püspökséget 1009-ben Szent István király, az állam első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a településben. (Ma is itt funkcionál az állam legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval. A középkori Pécset az állam kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb küldötte.

A 150 éves török hódoltság után – e korszakból olyan gazdag építészeti emlékeinek maradtak fent, mint a Gázi Kászim pasa dzsámija a település főterén –, 1780-ban Pécs szabad királyi települési rangot kapott Mária Terézia királynőtől. Ezt követően erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés indult el. Az iparosodás a 19. század első felében lényegesen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.

Pécs folyamatosan soknemzetiségű helység volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története alatt. Magyarok, horvátok és svábok ma is békében élnek egymással gazdag kulturális polaritásban, mindent összevetve nem meglepő, hogy a település 2010-ben Essennel és Isztambullal egyesült erővel Európa egyik kulturális fővárosa lett. A 2005-ben elfogadott és győztesnek hirdetett pályázat döntő részét a civilek írták, ezáltal a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt ténylegesen Pécs programja volt. A program 4 kulturális beruházásra épült: Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezeket még kiegészítették közterek és parkok újjáélesztése, amelyek mind az Európai Unió társfinanszírozásában valósultak meg. A megtisztelő cím óriási fejlesztéseket indított el a településben. Új, korszerű szállodák, bevásárlóközpont és irodaházak épültek.

Pécs 1998-ban kiérdemelte az UNESCO Települések a békéért-díját a kisebbségi kultúrák ápolása, mindemellett a délszláv háború menekültjei iránt tanúsított befogadó, toleráns hozzáállása okán. A település 2007-ben harmadik, 2008-ban ugyanakkor második lett az „Élhető Települések” (The LivCom Awards) internacionális versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közti települések kategóriájában.

Pécs Közép-Európában, a Kárpát-medencében fekszik. Magyarország legdélebbi megyéje, Baranya megye centrumában felfedezhető, északról a Mecsek magasodik a település fölé, déli irányban a Baranyai-dombsághoz tartozó Pécsi-síkság terül el. Pécs szénbányászati múltja nagyfokú. A Mecseki Karsztvíz méltán nevezetes a benne egyensúlyban található ásványanyag tartalma folytán.

Pécs
Pécs

Pécs Magyarország egyik legrégibb, műemlékekben is gazdag helysége, a dél-dunántúli régió közigazgatási és szellemi centruma. A település kulturális élete mind a zene- mind a képzőművészet területén országos szempontból is rendkívüli. Gyűjteményei – Korszerű Magyar Képtár, Csontváry Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum, Victor Vasarely Múzeum, Amerigo Tot Múzeum, Schaár Erzsébet: „Utca” –, települési és magángalériái a 20. századi magyar művészet egyedülállóan egész bemutatását kínálják. A településben operatársulat és szimfonikus zenekar funkcionál, hangversenyélete szintén országosan is hangsúlyos, amely szimfonikus zenekarának, a 2011-ben 200 éves fennállását ünneplő Pannon Filharmonikusoknak köszönhető. A település tradicionálisan pezsgő szellemi életét jellemzi, hogy otthont ad például a Pécsi Egyetemi Napok, a Pécsi Napok, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) fesztiváljainak is. Itt üzemel az állam egyik óriási hallgatói létszámú egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem 20 000 hallgatóval.

2010-ben Isztambul és Essen városával egyetemben Pécs Európa egyik kulturális fővárosa volt. A cím elnyerésével több beruházásra nyílt alkalom Európai Unió segítségével. A Pécs2010 Kulturális Főváros projekt négy kulturális beruházásra épült: Kodály Center, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Jó néhány közteret és parkot újítottak fel.

Pécsett 2019-ben a hivatalosan regisztrált vendégéjszakák száma mindazonáltal 263.471 volt. Ausztria legjelentősebb tesztmagazinjának (Bus&Hotel) 2010. februári számában Pécs a Föld 20 legjobb úti célja közt volt. A New York Times 2013-ban olvasóinak Pécs települését is ajánlja egy 46 helyszínből álló listán (a 38. helyen). Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében 201 ezer vendégéjszakával (2012) Magyarország 16. leginkább közkedvelt helysége.

Pécs utcáin sétálva feltárul előttünk húsz évszázad történelme, egymásra rakódott-rétegződött hagyatéka: a római kori elődváros nyomai, a 4. századi ókeresztény nekropolisz, az első magyarországi egyetem, a fallal határolt középkori belváros, a török dzsámik és mecsetek, a német polgárházak, a Dóm épületegyüttese, a Zsolnay-negyed, a Káptalan utcai „múzeumnegyed”, a skandináv típusú lakótelep – Európa történelmének kulturális egyvelege. 2010-ben Pécs a németországi Essennel és a törökországi Isztambullal karöltve Európa egyik kulturális fővárosa.

Pécsett most több mint 250 műemlék felfedezhető.

Pécsett teljes évben kulturális programok sokasága várja a szórakozni vágyó embereket. Főleg nyári hónapokban érik egymást a parádék. Pécsett virtuális sétát lehet tenni a település honlapján, ezenfelül van a település nevezetességeiről hangos ismertető is.

A település körül nagyon sok szabadidős program közül lehet választani. A Mecsextrém park Pécstől 2 km-re a 66-os főút mellett helyezkedik el. A mecseki kisvasút a település állatkertje és a Dömörkapu közt közlekedik 570 méter távon, mellyel az állam legrövidebb vonalú kisvasútja. Pécs egyik új turistacsalogatója a szerelmesek lakatjai, amelynél lakatok lógnak fürtökben vaskerítésekről. Kezdetben mindössze egy kerítésre kulcsolták a szerelmesek lakatokat, napjainkban már többet is létrehoztak.