Palóc Világtalálkozó a hétvégén

Palóc Világtalálkozó a hétvégén

A Palócföld hagyományainak és kulturális kincseinek bemutatása, életben tartása, azonfelül az összetartozás erősítése a célja a Palóc Világtalálkozónak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a Nógrád megyei Bátonyterenyén.

Mint azt Berze Mariann, a szervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára: Bátonyterenye kisterenyei városrészén, a Gyürky-Solymossy Kastélypark 13 hektáros területén rendezik meg péntektől vasárnapig a világtalálkozót, amelyen a palóc viseletet, népdalokat, néptáncokat éppúgy bemutatják, mint a gasztronómiát, vagy a palóc lakodalmast.

Csaknem ötven egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar, és egy tucat népmesemondó mulattatja a közönséget a három nap alatt – tette hozzá.

A Palócok földjén a határon túli Felvidéket és négy hazai megyét értenek (Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, ezenkívül Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét), ezen felül a délvidéki, most Szerbiához tartozó Kupuszina települést, mely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A világtalálkozón Szeder Fábián-díjat adnak a palócságért sokat tévő alkotóknak, művészeknek, tevékeny embereknek. Az 1784-ben Csábon született Szeder Fábián János bencés áldozópap és tanár mindenre kiterjedő irodalmi tevékenységet folytatott, részt vett jó néhány irodalmi lap szerkesztésében, ezután a Akadémiai Gyűjtemény pályázatára népismereti tanulmányt írt a palócokról, amely a szakirányú magyar néprajzi kíváncsiság egyik elindítója lett.

A szervezők magyar rekordot akarnának felállítani a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában, ezért Bátonyterenyére várják a palóc településekről azokat a csoportokat, amelyek híven őrzik még eleik szokásoknak megfelelő viseleteit. Mint Berze Mariann közölte, az elmúlt években 1200-1500 ember volt ott a menetben.

A programban lesz például népi gyógyászat, palóc árucikkek vására, gyermekeknek kézműves foglalkozások, íjász- és barantabemutató, továbbá nagyszámú előadás is elhangzik. A kastélyban festményeket, hímzett terítőket állítanak ki, az irodalmi sátorban palócföldi írók, költők mutatkoznak be, és kiadványaival kitelepül a balassagyarmati Palóc Múzeum is.

A IV. Palóc Világtalálkozót együtt rendezi a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület és Bátonyterenye önkormányzata. A tari székhelyű egyesület 2009 óta funkcionál, feladatai közé tartozik a magyarság ősiségének kutatása, a kutatási eredmények közzététele, a szokások ápolása, megélése és a Kárpát-medence környezeti értékeinek megóvása.

mti