Óriási felnőtt játszótérré alakult a londoni Tate Korszerű Turbina-csarnoka

Óriási felnőtt játszótérré alakult a londoni Tate Korszerű Turbina-csarnoka

Hintákkal teli óriási, felnőtt játszótérré formázta meg a londoni Tate Korszerű neves Turbina-csarnokát a dán Superflex alkotócsoport.

Bjornstjerne Christiansen, Jakob Fenger és Rasmus Nielsen háromszemélyes hintákat állított fel a nagy hírű londoni galéria csarnokában. „Azt szeretnénk, hogy az emberek leüljenek egymás mellé, melyet amúgy nem tennének meg, hacsak nem tömegközlekedési eszközön utaznak” – idézte Christiansent a BBC News.

Az szerzők három részre osztották fel a számukra elérhető teret: a csarnok meredek részén óriási inga lóg egy plüssszerű, az angol bankjegy színeiben pompázó csíkos szőnyeg felett; a „játszótéren” narancssárga fémrudakhoz rögzített hinták lógnak; egy apró „gyárban” mindazonáltal maguk a hinták készülnek.

A 2018 áprilisáig várja az érdeklődőket One Two Three Swing! az első olyan prezentáció a Turbina-csarnokban, amely túlnyúlik az intézmény határain. A Superflex mivelhogy kialakított egy „lehetőségbankot” a galéria tövében, ahol a nagyközönség elemei arról szavazhatnak, hogy az alkotócsoport az elkövetkezendő időszakokban hol állítson fel hintát Londonon belül vagy akár az angol főváros határain kívül.

Christiansen alapján a cél az, hogy olyan kapcsolatok jöjjenek létre, amelyek egyébként sosem születnének meg. Ilyen lehetne példának okáért egy hinta, amit egy lakótelep és egy bank közti kerítésre erősítenek. Kijelentette még: „ez lehetőséget ad rá, hogy más módon kezdjünk gondolkodni a szomszédunkról”.

Sok művész szándékosan nem fűz magyarázatot az alkotásaihoz, a Superflex elemei viszont boldogan megteszik. A óriási inga a fásultságot jeleníti meg. „Olyan, mintha a Titanic utolsó óráit élnénk. Mintha kicsit hipnotizált volna bennünket a mindenre kiterjedő kapitalizmus” – nyilatkozott Nielsen, hozzátéve, hogy a hinták a fásultság elkerülésére szolgálnak, miközben az apró üzem a Tate Korszerű történetére utal.

Az 1990-es években alakult művészcsoport korábbi munkái közé sorolható a koppenhágai Superkilen nevű eklektikus közpark, azonkívül a Hospital Equipment nevű projekt, amely egy működőképes műtőt takar, melyet egy svájci bemutatóra készítettek, ezután egy szíriai kórházba szállítottak. Az alkotócsoport munkáit politikai aktivizmus hatja keresztül.

mti