Oklahoma állam, USA

Oklahoma állam, USA

Oklahoma City Oklahoma állam legnépesebb települése és egyben fővárosa is, ezenkívül Oklahoma megye székhelye is. Az Egyesült Államokban a 31. legnépesebb. 2006-ban a település lakosainak száma 537 734 fő volt. 2007-ben a külterületekkel egyesült erővel a lakosság száma elérte a 1 192 989 főt.

Oklahoma megyén kívül a település Canadian, Cleveland és Pottawatomie megyék egyes területeit is lefedi. Oklahoma Cityt 1889-ben alapították.

1995-ben felrobbantották a település centrumában található Alfred P. Murrah szövetségi épületet. A szerencsétlenségnek 168 áldozata volt, köztük 19 gyerek. Ez volt az USA elleni legnagyobb terrorista-támadás a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást megelőzően.

Oklahoma city, USA
Oklahoma city, USA

Oklahoma a 20. legnagyobb állam, kiterjedése 181 035 km² szárazföld és 3 188 km² víz. A hat állam egyike, amely a Frontier Strip-en helyezkedik el, és egy része a Great Plains, amely a 48 szélességi fok földrajzi közepéhez fekszik közel. Szomszédai keleten Arkansas és Missouri, északon Kansas, északnyugaton Colorado, távolabb nyugaton Új-Mexikó, és délen emellett közel-nyugaton Texas.

Oklahoma a Great Plains és az Ozark-fennsík közt fekszik a Mexikói-öbölbe ömlő folyók forrásainál, s a magas alföldek a nyugati határtól a keleti és délkeleti (mocsaras) területek felé. A legmagasabb pontja a Black Mesa csúcsa 1,516 m-rel a tengerszint felett, amely az északnyugati sarokban az Oklahoma Panhandle-ben helyezkedik el. Az állam legalacsonyabb pontja a Little River közelében távol, a délkeleti határoknál fekszik, melynek tengerszinttől számított magassága 88 m.

Az állam többnyire hegyláncokból áll. Négy fő hegyvonulata van: a Ouachita-hegység, a Arbuckle-hegység, a Wichita-hegység és az Ozark-hegység.

Az Egyesült Államok belső magasföld régiója, melybe beletartoznak az Ozark- és az Ouachita-hegységek, az egyetlen hegyláncolat a Sziklás-hegység és az Appalache-hegység térsége közt. Flint Hills egy része átnyúlik észak-közép Oklahomába, és az állam délkeleti sarkába. A Cavanal Hill hivatalosan is a Föld legmagasabb dombja 609 m. Több mint 500 folyó és ér alkotja Oklahoma vízi útját, melyeken több mint 200, duzzasztó gátakkal elzárt tavakat hoztak létre. Itt van az állam legtöbb mesterséges vízgyűjtő medencéje.

Az állam földrajzi jellegzetességei meglehetősen sokfélék, legalább 10 földrajzi területet különböztethetünk meg. Külön tárgyalják az állam nyugati felét, melynek három ökológiai kiterjedése van, amíg a keleti rész nyolc ökológiai területet foglal magába.

Oklahoma állam, USA
Oklahoma állam, USA

Az állam nagy része gyakorlatilag két vízgyűjtő medence-rendszerhez tartozik: a (Déli) Vörös-folyóéhoz (Red River of the South) és az Arkansas folyóéhoz. Ezeken kívül még a Lee és Little folyóknak van jókora vízgyűjtő kiterjedése.

Az állam északnyugati sarka félsivatagi változatos felszínű magas alföld, melynek növényzete füves, vagy bozótos és csak módfelett kevés erdeje van.

A fennsíkokat kisebb hegyláncok szakítják meg, akárcsak az Antelope Hills és a Wichita-hegység Oklahoma délnyugati részén, és átmenetet képeznek a préri és a fákkal borított területek közt az állam középső részén. Az Ozark- és az Ouachita-hegység keleti-nyugati irányú vonulatának magassága kelet felé növekszik.

Oklahoma éghajlata szárazföldi, s olykor-olykor időjárása szélsőséges. Az állam nagy része az ún. Tornádó átjáró (Tornado Alley) útvonalába esik, ahol a hideg és a meleg légtömegek összecsapása gyakori, s ezáltal szélsőséges viharok keletkeznek, mely gyakran tornádó keletkezésével párosul. Átlagosan 54 tornádóval lehet számolni minden évben. Az állam földrajzi fekvése következtében az éghajlat rövid távolságokon belül eltérő lehet. Oklahoma keleti részén a délről érkező szelek párás szubtropikus levegőt hoznak magukkal a Mexikói-öböl felől. A csapadék volumene és a hőmérséklet keletről nyugatra kevesebb lesz. Amíg az állam déli részein az átlagos évi hőmérséklet 17 C, s a csapadék volumene 1422,4 mm, addig a „panhangle” átlagos évi hőmérséklete 14 C, s a csapadék volumene 431,8 mm. Az egész állam területén előfordulhat 38 C magas hőmérséklet, vagy 18 C Amíg a déli területeken a mérhető hóesés volumene 10,2 cm, addig Colorado határán előfordulhat 50,8 cm havazás.