Nyolcszázmillió forintból modernizált a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom

Nyolcszázmillió forintból modernizált a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom

Befejeződött a nyolcvan éve felszentelt mohácsi Fogadalmi Emléktemplom csaknem 800 millió forintos felújítása. Az épületet, ünnepi szentmise keretei közt áldották meg.

A Pécsi Egyházmegye közleményében azt írta, „a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 770 millió forintos támogatásának hála az elmúlt bő egy évben a helyiek részére egyedülálló jelentőséggel bíró objektum minden szeglete korszerűsödött”.

Megtisztították a homlokzat kőburkolatát, felújították a tetőzetet, kicserélték a kupola héjazatát, restaurálták a padsorokat, a freskókat és a faliképeket, kicserélték, emellett felújították a nyílászárókat, új hangrendszert építettek ki, és korszerűsödött a padlózat is.

A beruházás részeként a templomban gyermekfoglalkoztató helyiséget alakítottak ki, a bejárat mellett ugyanakkor kegytárgybolt kapott helyet.

A hívők és a helyi közösség adományainak hála új harangok is készültek a templom részére.

A pécsi katolikus egyházmegye a kulturális és vallási turizmust elősegítő pályázat keretében, csaknem 1,5 milliárd forintból öt településen újított fel templomokat, kápolnákat. A mohácsi fejlesztés mellett a Bátai Szent Vér Kegyhely kiépítése, a bátaszéki Szent Orbán kápolna, a szekszárdi Belvárosi templom és Remete kápolna felújítása valósult meg.

mti