Nyitott kapuk és udvarok hétvégéje Szentendrén

Nyitott kapuk és udvarok hétvégéje Szentendrén

A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivállal búcsúztatja a nyarat a Duna-parti település augusztus utolsó hétvégéjén. A három nap alatt több mint 250 program fogadja a vendégeket.

Ezekben a napokban még az óváros rejtett szegletei is megtelnek élettel, utcák, terek, városházi létesítmények, múzeumok, udvarok, kertek és beugrók szolgálnak helyszínéül koncerteknek, utcatárlatoknak, műhelysétáknak, tárlatvezetéseknek, előadásoknak – nyilatkozta Solymosi Heléna, a szervező Szentendrei Kulturális Centrum vezetője.

A több mint 250 esemény azt is jelenti, hogy az esemény minden percében több program zajlik párhuzamosan és nincs megállás éjszaka sem. A nyár végi fiesztában egyidejűleg jelenik meg a település mediterrán hangulata és a pezsgő kulturális élete – hívta fel a figyelmet az ügyvezető.

Augusztus 30-án és szeptember 1-jén kiállítások, workshopok, performanszok és számtalan koncert – mások mellett a Bagossy Brothers Company, Soulwave, Ocho Macho, Ferenczi György és a Rackák vagy az EfZámbó HDB – számít a nagyközönségre az esti fényfestések mellett.

Az esemény a település kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és vállalkozásbeli vállalkozásainak összefogásával alakult meg – emelte ki Solymosi Heléna, aki közölte még, hogy az erre az alkalomra kitáruló porták és a városséták gyakran nemcsak a távolabbról érkezőknek, de az itt élőknek is nagyon sok új, érdekes információt tartogatnak.

A település már szokásos különleges programjának számító ArtUdvarok keretében 44 házigazda nyitja meg óvárosi portáját, mindent összevetve a érdeklődők betekintést nyerhetnek a szentendrei udvarokba, találkozhatnak az ott lakókkal – akik közt van festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, restaurátor, galériás –, és megismerhetik munkájukat, életüket. Ők a házigazdái az eseményeknek és ők szervezik az ottani programokat is, de a települési séták is az „idegen” Szentendre felfedezését támogatják egy-egy tematika köré fölépítve.

A művészet mindenütt jelen lesz, ezáltal megjelenik az egyházi helyszíneken a SacraArt égisze alatt, de még a tányérokon is a GastroArt-kezdeményezésben résztvevő éttermeknél – mondta.

A széles körben elterjedt programelemekről szólva figyelmeztetett: a vendégeket ebben az évben is várja a Gasztro Utca a Dunakorzó belvárosi szakaszán, sőt a kulináris élvezetek kedvelői a GastroArtban 11 étteremben és cukrászdában kóstolhatják végig a vendéglátósok és a szentendrei képzőművészek együttműködésével, csakis erre a hétvégére elkészített ételkreációkat. Szintén szokásos része a nyárbúcsúztatónak a jótékonysági gumikacsaverseny, ahol ezer sárga gumiállatkát „versenyeztetnek” a Bükkös-patakon, de a gyerekeket számtalan műfajú programmal, foglalkozással mulattatják a parádé ideje alatt, először is a Fő téren, de szerte a belvárosban is.

Az esemény programjai döntően ingyenesek – közölte a szervező, hozzátéve, hogy az ArtUdvarok egyes rendezvényei belépődíjasok, melyekre már lehet elővételben jegyet venni.

Az esemény ideje alatt a tömegközlekedési járatok meghosszabbított menetrenddel közlekednek. Részletes információk a www.szentendreejjelnappalnyitva.hu oldalon láthatóak.

mti