Nyitott Balaton tavaszi programsorozat

Nyitott Balaton tavaszi programsorozat

A Nyitott Balaton tavaszi programsorozatában 128 vendéglátóhely, 108 program, 156 szálláshely, új tókerülő kerékpáros akció, és több kutyás program is várja azokat, akik április 28. és május 14. közt látogatnak el az üdülőrégióba.

Hoffmann Henrik, a Balaton Turizmus Szövetség elnöke idézte fel, hogy hagyományteremtő jelleggel indította a szövetség négy évvel ezelőtt a Nyitott Balaton programsorozatot tavasszal és ősszel, szakítva azzal a gondolattal, hogy a Balatonnál a nyári szezont kellene hosszabbítani. Az akció a helyiek összefogásával vonzó turisztikai élményt biztosít tavasszal és ősszel is, főképpen az aktív turizmusra és a gasztronómiára koncentrálva.

A szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által koordinált balatoni fejlesztésekkel közösen sikerül a későbbi egy-két esztendőben újrapozícionálni a Balatont, és nem kizárólag a belföldi turizmus részére. „Elegendő számú vendéget kell hogy tudjunk idehozni a tavaszi és őszi szezonban is, hogy a napirenden található tekintélyes fejlesztések fenntarthatóak legyenek” – nyomatékosította.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) vezérigazgatójának a véleménye, hogy a tó körül található turisztikai szereplőknek tudatosan kell építkezni, ám ez ma még sok helyen hiányzik. Kijelentette még, hogy hosszú távon nem lehet igényes vendégkört a Balatonra csábítani elavult infrastruktúrával. A cégvezető hangsúlyozta, hogy „fájó hiány” az egységes Balaton-marketing, mindazonáltal az üdülőrégió alkalmas arra, hogy egységes honlappal, logóval, szlogennel jelenjen meg a piacon.

Kollár József beszélt arról is, hogy tó körüli önkormányzatok tulajdonában található a hajózási vállalat alapfilozófiája összekötni a balatoni településeket, programokat, eseményeket. A társaság vezérigazgatója a rendezvényhajózás felfuttatásában még komoly lehetőségeket lát.

Csapody Balázs, a Balatoni Kör tagja (a Kistücsök Étterem tulajdonosa) azt mondta el, hogy a magyar vendéglátós társadalom mind gyakrabban tudja, kardinális az, milyen régióban élünk, milyen különleges, különleges ízeket, zamatokat tudunk bemutatni. A séfek már örömmel járnak ki a helyi piacokra, helyi termelőkhöz alapanyagokat beszerezni. A neves étteremtulajdonos alapján a Balaton régiónak vagy akár Somogynak is minden adottsága megvan ahhoz, hogy a nemzetközileg az egyik legelismertebb gasztronómiai centruma legyen, de ehhez kedvező oktatásra is szükség van.

Csapodi Balázs beszámolt arról is, kulcskérdésnek tartják, hogy igazi balatoni hal kerülhessen az asztalra a tó körüli vendéglátóhelyen. A Balatoni Kör még várja az agrártárca válaszát a mesterekkel kidolgozott javaslatára, ami két lehetőségről szól. Az egyik az ökológiai halászat újraindítása, ami a busa szelektív halászata mellett hibaszázalékként jelentkező, hálóba akadó másfajta halfajok vendéglőknek történő értékesítéséről szól. A másik a horgászoktól történő halvásárlás lehetőségének megteremtése némely feltételekkel.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Nyitott Balaton idei újdonságáról, a tókerülő, pecsétgyűjtő kerékpáros akcióról, mitöbb több kutyás programról is. Az eseményekről újabb részleteket a www.nyitottbalaton.hu közöl.

mti