Niigata, Japán

Niigata, Japán

Niigata japán kikötőváros, Niigata prefektúra centruma és legnépesebb helysége. Honsú szigetén, a Japán-tenger szélén terül el, a Szado-szigettel szemben. A település lakossága 2012-ben 804 193 fő volt.

Niigata éghajlata a Köppen-féle osztályozás alapján nedves szubtrópusi, igen sok csapadékkal és Japán-tenger felől érkező erős szelekkel. Amíg a prefektúra egyes területein télen sok hó esik, Niigata települése tekintetében ez kimagaslóan kevesebb alacsony fekvése, és a Szato-sziget árnyékoló hatása folytán.

Niigata, Japán
Niigata, Japán

A településben az év 269 napján hullik valamennyi csapadék, amely mértéke 170 napon haladja meg az 1 mm-t. Az esős évszak nyárra esik, de télen is nagy volumenű hó vagy eső esik, főleg novemberben és decemberben.

A nyarak az uralkodó déli széljárás folytán eléggé forróak. A csendes-óceáni tájfunok a japán hegységeken átbukva Niigatát sokszor főn formájában érik el. Általánosságban elmondható, hogy a nyári időjárás kellemesebb Honsú nyugati szélén, mint a Csendes-óceán felé néző keletin.

Niigata a Japán-tengerre néző termékeny parti síkságon helyezkedik el. Két folyó, a Sinano és az Agano szeli át a települést és torkollik a tengerbe. Határain belül igen sok vizes, lápos vidék látható, akárcsak a Ramsari egyezmény védelme alá eső Szakata-lagúna. A település alacsony fekvése és jó vízellátottsága folytán az árvízvédelem régóta előtérbe állított fontosságú volt. Niigatát néha a Víz településének (水の都 Mizu-no-miyako) is nevezik és fajelképe a fűz.

Niigata, Japán
Niigata, Japán

Vasút

A Kelet-Japán Vasúttársaságnak több állomása is van a település területén, közülük legnagyobb a Niigata Vasútállomás a belvárosban, melynek napi forgalma 37 000 fő. A Dzsóecu Sinkanszen nagysebességű vonat Niigata végállomásról közlekedik Tokióba.

Repülőtér

A Niigatai Repülőtér a városközponttól 6 km-re helyezkedik el és mind belföldi (Oszaka, Szapporo, Fukuoka, Okinava, Nagoja, Szado), mind határon túli (Habarovszk, Vlagyivosztok, Harbin, Szöul, Sanghaj, Guam) járatok indulnak innen.

Hajózás

1992 és 2006 közt Niigata és az észak-koreai Vonszan közt komp járt, ami az egyetlen tengeri összeköttetés volt a két állam közt. 2003-ban felmerült a gyanú, hogy az észak-koreai rezsim rakétaalkatrészeket csempészett a hajón, 2006-ban mindazonáltal a koreai rakétakísérletek elleni tiltakozásul a japán kormány leállította a járatot.

Múzeumok és kulturális létesítmények:

az Északi Kultúra Múzeuma, egy gazdag földbirtokos 1882-ben épült háza

az 1869-ben épült Régi Vámház

Szaszakava-udvarház (1826)

Niigata prefektúra botanikus kertje

Toki Messe konferenciacentrum

Tohoku Denryoku Big Swan Stadion

„Ryutopia” Niigata Települési Előadóművészeti Centrum

Nature Aquarium Gallery

Furumachi bevásárlónegyed

Események:

Niigata Esemény (minden év augusztusában)

Niigatai képregényvásár

Niigatai mangaverseny