New Orleans a jazz és a Mississippi találkozásánál

New Orleans a Jazz és a Mississippi találkozásánál

New Orleans Louisiana állam legnagyobb városa az Egyesült Államokban, a Mexikói-öböl partján, a Mississippi folyó partján, közel a torkolathoz fekszik. A város lakossága mintegy 350 000 fő. New Orleans francia eredetű, ezért egy viszonylag nagy kiterjedésű Francia negyed található itt. Nevezetes a zenéjéről (a jazz őshazájának is szokták emlegetni), kultúrájáról, valamint a fesztiváljairól is.

Történelmi tényeit tekintve New Orleans elsősorban a rabszolgákról vált nevezetessé. Az összes rabszolgaként érkező ember mintegy kétharmada New Orleans városán ment keresztül. Érte Spanyol, Francia és Angol behatás is a várost, de 1803-tól az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik.

Napjainkban legismertebb New Orleans-i turisztikai jellegzetesség a Jazz-fesztivál, melynek szokásos ideje áprilisban van. Ilyenkor megtelik a város a sok idelátogató turistával, bámészkodóval. A bárok, az éttermek, de még az utcák is megelevenednek a zenészektől és az őket hallgató közönségtől.

New Orleans nevezetességei, látványosságai között kell említeni a Francia negyed történelmi sétálóövezetének egyik terét, a Jackson Square-t, az egyik utcáját, a Royal Street-et, illetve a St. Louis Cathedral-t. Összességében az egész Francia negyed turisztikai látványosságnak tekinthető. Bárok, kocsmák és éttermek várják a szomjas és éhes utazót, akár hajnalig nyitva tartó kapuikkal.

New Orleans a Jazz és a Mississippi találkozásánál
New Orleans a Jazz és a Mississippi találkozásánál

Azoknak, akik meglátogatják a várost, feltétlen ki kell próbálniuk a hajós utakat a Mississippi folyón, akárcsak a delta-torkolatba vezető túrákat. A mocsárban változatos növények és állatfajok láthatóak, de maga a táj, a maga vadságával is képes lenyűgözni az embert.

New Orleans nem tekinthető túlságosan biztonságos városnak, de leginkább ez a turisták által egyébként is elkerült városrészekre jellemző. Sok a kéregető, a zsebtolvaj és a kábítószerárus. Figyeljünk értékeinkre!