Múzeumok éjszakája – Csaknem száz program Székesfehérváron

Múzeumok éjszakája – Csaknem száz program Székesfehérváron

A család és a kultúra áll a múzeumok éjszakája programjai középpontjában Székesfehérváron, ahol több mint száz program számít a nagyközönségre június 23-án, szombaton.

Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári programismertető sajtótájékoztatón kiemelte: tíz éve szervezi az egyházmegye a települési önkormányzattal és az intézményekkel szövetségben a múzeumok éjszakája programjait a településben. Tíz év alatt huszonöt szervezet volt ott a szervezésben és csaknem negyvenezer látogatónak szereztek kulturális élményeket.

Idén tizenhat szervezet összefogásával huszonhét helyszínen – köztük Pákozdon és Szabadbattyánban is – csaknem száz program számít a nagyközönségre. A programok hat éves kortól minimum kétszáz forintos felajánlás fejében vásárolható karszalaggal látogathatók, az ebből származó bevételt hátrányos helyzetű gyermekek székesfehérvári múzeumlátogatására fordítják. Spányi Antal közölte: a tavalyi bevételből 15 településről több mint 840 hátrányos helyzetű gyermek juthatott el székesfehérvári múzeumokba.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere a település egyik legszélesebb összefogással szervezett és legszínvonalasabb rendezvényének nevezte a múzeumok éjszakája programjait. A Családok évéhez kapcsolódva kiemelte közülük a Hetedhét Játékmúzeumban a közelmúltban Réber László meseillusztrációiból készült kiállítást.

Idén is lesz veteránjármű-kiállítás a Városház téren, és az alpolgármester arról is beszélt: a programhelyszínek közt két retro Ikarus busz is közlekedik ezt követően.

A múzeumok éjszakáján Székesfehérváron városszerte családi foglalkozások, koncertek és tárlatvezetések várják az érdeklődőket, a Nemzeti Emlékhely-Középkori Romkert egész napos rendezvényei a Családok éve jegyében a jókora magyar uralkodócsaládokra koncentrálnak.

Az Országzászló téri múzeumépületben a mesterek a Ciszterci Gimnázium diákjaival szerveznek közösségi kiállítást, amelyen a diákok alkotásai és az általuk konstruált installációk egész hétvégén láthatók lesznek. A modern Magyar Képtárban a környezettudatos gondolkodás áll a középpontban, újrahasznosított anyagokból készülnek dizájntermékek iparművészek vezetésével.

Délután a pákozdi Katonai Emlékparkba is indulnak különjáratok, ahol a helyőrségi zenekar koncertjével, hagyományőrző tüzérek bemutatójával, mitöbb az isonzói csatáról szóló film vetítésével várják a családokat.

Várja az érdeklődőket a szabadbattyáni Kula-torony is, ahol félóránkénti fáklyás tárlatvezetésen ismerkedhetnek a résztvevők a Batthyány család történetével.

MTI