Mumbai, India

Mumbai, India

Mumbai India Mahárástra államának székhelye. Több mint 13 millió fős lakosságával a planéta talán legnépesebb települése, India pénzügyi, kereskedelmi és mulattató centruma.

A település a nyugat-indiai tengerpart (Konkan) mentén elnyúló, ezelőtt több különálló szigetből álló Szasti szigetén fekszik. A környező települések lakosságával közösen Mumbai az ott élő népesség csaknem 20 millió. A szomszédos Navi Mumbai és Tane lakosságát is hozzászámítva Mumbai a Föld ötödik legnépesebb városövezete.

A településnek mély vizű természetes tengeri kikötője van, amely India személyhajó-forgalmának több mint a felét bonyolítja le, és hangsúlyos a teherforgalma is.

Mumbai India bruttó nemzeti össztermékének (GDP) csaknem 5 százalékát, ipari termelésének 25 százalékát, tengeri kereskedelmének 40 százalékát, tőketranzakcióinak 70 százalékát adja. A Föld tíz legjelentősebb kereskedelmi centrumának egyike. Mumbaiban van az Indiai Tartalékbank, a Mumbai Tőzsde, az Indiai Nemzeti Tőzsde és jó néhány tekintélyes indiai vállalat centruma, ezenfelül sok internacionális társaság indiai centruma. Mumbai a hindu filmgyártás centruma (Bollywood stúdiók).

Mumbai kultúrák olvasztótégelye. Munkalehetőségei, bizonyos fokig magas életszínvonala jókora számban vonzott bevándorlókat India minden tájáról.

Mumbai, India
Mumbai, India

Mumbai a trópusokon fekszik, az Arab-tengerhez közel. Csak két évszakot ismer: esős és száraz évszakot. Az esős évszak márciustól októberig tart, ekkor a hőmérséklet jellemzően meghaladja a 30 C-ot. A települést öntöző csapadék minden évben 2200 mm körül van, ennek legnagyobb része a június és szeptember közt hulló monszunesők képében érkezik. A csapadékrekordot 1954-ben mérték, mikor is összesen 3452 mm eső hullott. Az egy napon belül lehulló csapadék rekordja 944 mm volt, ezt 2005. július 26-án mérték, a 2005-ös mumbai árvíz során. A száraz évszak esetén, november és február közt jóval kevesebb eső esik és langyos vagy hűvös az idő. Januárban és februárban az északi szelek hideget hoznak.

Az év esetén a hőmérséklet 38 és 11 C közt mozog. A legmagasabb mért hőmérséklete 43,3 C, a legalacsonyabb 7,4 C (1962. január 22-én). Ezek a hivatalos meteorológiai állomások adatai, de egy mérőállomás a település határain belül fedezhető fel Kanheri barlangoknál 2008. február 8-án alacsonyabb hőmérsékletet mért, 6,5 C-ot.

A településben közel 200 eltérő nyelvet vagy dialektust beszélnek. A többség a maráthi nyelvet beszéli. A lakosság 19%-a gudzsaráti, 10%-a urdu nyelven társalog. A nyelveket dévanágari (maráthi, hindi), gudzsaráti, vagy arab (urdu) írással írják.

Az angol nyelvet kevesen beszélik egymást közt, de hozzávetőlegesen mindenki érti és beszéli.

Látnivalók

  • Gateway of India: George Wittet tervezte, 1924-ben épült.
  • A Tadzs Mahal Királyi kastély szálló.
  • Elefánt-sziget
  • Dharavi – Ázsia legnagyobb slumja (gettó), csaknem 2 millió ember él itt.