Montevideo, Uruguay

Montevideo, Uruguay

Montevideo Uruguay fővárosa, fő kikötője és leghatalmasabb települése. Lakossága 1,33 millió (2010), a külvárosokkal közösen eléri az 1,8 milliót. Kiterjedése 530 négyzetkilométer, a legdélibb főváros Dél-Amerikában, és a harmadik legdélibb a világon, maga a település is az állam déli részén fekszik, a Río de la Plata (spanyolul: „Az ezüst folyó”) torkolatánál. A település rövid ideig brit uralom alatt állt 1807-ben. A második világháborúban a település melletti vizeken volt a La Plata-i csata. A településben írta alá 19 amerikai állam a Montevideói egyezményt 1933-ban. A település adott otthont minden mérkőzésnek az 1930-as labdarúgó-világbajnokságon. Montevideo gazdag építészeti és kulturális örökséggel büszkélkedhet, a tangó és candombe táncok is itt fejlődtek ki.

Montevideo, Uruguay
Montevideo, Uruguay

Montevideo az állam déli részén, a La Plata széles torkolatánál fekszik. Éghajlata enyhe, az éves átlaghőmérséklet 16,7 C, nyári hónapokban többször eléri a 40 C-ot.

A környéken első alkalommal a portugálok hoztak létre kolóniát Colonia del Sacramento néven – Buenos Airesszel szemben –, annak ellenére, hogy a területet a tordesillasi szerződés alapján a spanyolok követelték maguknak. Montevieu erődjét Manuel de Freitas da Fonseca portugál marsall építtette 1723-ban. 1724-ben spanyol expedíció indult Buenos Airesből a település kormányzója, Bruno Mauricio de Zabala vezetésével, és január 22-én elűzték a portugálokat. Zabala alapította a települést 1726. december 24-én. Montevideo 1828-ban lett Uruguay fővárosa. A 19. század elejétől erős brit befolyás alá került, mivel kikötőjét a britek gyakran használták, hogy kibújjanak az argentin és a brazil kereskedelmi ellenőrzés alól. 1860 és 1911 közt a britek kiterjedt vasúthálózatot építettek ki, hogy összekapcsolják a települést a vidéki területekkel. Juan Manuel de Rosas argentin diktátor 1838 és 1851 közt többször is ostromolta.

Montevideo, Uruguay
Montevideo, Uruguay

A település lakossága 1860-ban még alig volt több harmincezernél. Ezt követően ellenben a szűnni nem akaró bevándorlás következtében sebesen emelkedett, 1884-ben immáron nagyjából százezer volt. Ebben az időszakban Montevideo az argentin fővárossal, Buenos Airesszel versengett kereskedelem kapcsán. A 20. század elején sok európai bevándorló települt a településbe – főként spanyolok és olaszok, de ezrek érkeztek Közép-Európából is. 1908-ban már a lakosság harminc százaléka bevándorló volt.

Látnivalói

  • Salvo-palota
  • Torre de las Telecomunicaciones
  • Teatro Solís színház.
  • Palacio Legislativo
  • Catedral Metropolitana székesegyház.
  • Cabildo de Montevideo
  • Santos-palota