Minneapolis a lisztpiacáról nevezetes

Minneapolis a lisztpiacáról nevezetes

Minneapolis Hennipin megye székhelye és a planéta talán legnagyobb lisztpiaca az Amerikai Egyesült Államok Minnesota államában.

A Mississippi folyó két szélén helyezkedik el, itt fedezhető fel a St. Anthony nevű vízesés. Minneapolis közelében van a Minnehaha-vízesés, amit Longfellow verseiből ismerhetünk.

Minneapolist 1852-ben alapították, főleg skandináv telepesek és 1870-ben 18 000 lakosa volt. A 2000-ben megtartott népszámlálás esetén a településben 382 618 lakost regisztráltak, de az agglomerációban élőkkel közösen a népesség eléri a 3 milliót.

Minneapolis a lisztpiacáról nevezetes
Minneapolis a lisztpiacáról nevezetes

A 19. század végére a település gabonaipara úgyszólván kialakult, jó néhány nagy őrlőmalommal rendelkezett, amelyek minden évben csaknem 700 000 tonna lisztet készítettek; faipara is igen fejlett volt, fűrészmalmai 120-140 millió folyóméter fát dolgoztak fel. Nehézipari ágazatban különösen a vasáru-, gép-, lóvasúti kocsigyártásával tűnt ki. (Az egy évben előállított ipari készítmények értéke kb. 80 millió dollár volt.)

A település jelentősebb házai közé sorolható a North Western Guarantee Loan Co. 52 méter magas székháza, tetején meseszerű kertekkel; a Public Library and Art Gallery 50 000 kötet könyvvel, természetrajzi múzeummal, képtárral és művésziskolával; az egyetem, csaknem 1000 hallgatóval.

Eliel Saarinen tervezte a Christ Church Lutheran nevű templomot.