Mianmar, Burma

Mianmar, Burma

Mianmar (hivatalos nevén: Mianmari Szövetségi Köztársaság, ezelőtt Burma) állam Délkelet-Ázsiában, az indiai szubkontinens és az Indokínai-félsziget közti zónában.

Az állam 1962 óta de facto katonai fennhatóság alatt áll, amely időszakban csak 2011 és 2021 eleje közt volt polgári kormány. A 2021 eleji puccs alatt a katonaság megint magához ragadta az államhatalmat, letartóztatta a demokratikusan megválasztott képviselőket, és szükségállapotot hirdetett.

Az ezelőtt Burmának nevezett állam Délkelet-Ázsiában, India, Thaiföld és Kína közt helyezkedik el, de határos még Bangladessel és Laosszal is. Délen az Andamán-tengerrel, délnyugaton a Bengáli-öböllel határos. Kiterjedése nagyjából akkora, mint Ukrajna és Magyarország kiterjedése együttvéve.

Mianmar, Burma
Mianmar, Burma

Területének tekintélyes hányada hegyekkel borított. Északon, északkeleten az Észak-burmai hegyvidék húzódik, amely a Kelet-tibeti hegyvidék folytatásának tekinthető. Nyugaton az Arakan-hegység (wd), amely magába foglalja a Csin- (wd), a Naga- és a Patkai-hegység (wd) vonulatát. Az állam középső részének keleti részén a San-magasföld és a Karen-hegység (wd), miközben Mianmar és Thaiföld közt a Központi-hegyvidékhez tartozó Dawna-hegység (wd) felfedezhető. Ettől délre a két állam közt a Tenasserim (wd) vonulata (thai: ทิวเขาตะนาวศรี) húzódik.

A központi részt az Iravádi-medence foglalja el, déli része termékeny síkság. A medence déli részének tengelyét keleten az É-D-i irányú 1000 m-nél alacsonyabb Pegu-hegység (wd) választja el a Szalven folyó völgyétől.

Legmagasabb pontja az állam északi csücskén felfedezhető: Hkakabo Razi, 5881 m.

A zóna vízrajzi tengelye a Himalája gleccsereiben eredő, bővízű Iravádi (Irrawaddy), amely nagyjából É-D-i irányban szeli át az országot és 38 000 km²-es deltával ömlik az Indiai-óceánba. Legnélkülözhetetlenebb mellékfolyója a Ny-Burmai hegyvidékből érkező Csindvin.

A Kelet-Tibeti hegyvidékről érkező Szalven meredek falú, mély szurdokvölggyel vágja át a Shan-fennsíkot és az Iravádi-deltától keletre, a Martabani-öbölbe ömlik.

A Mekong igen rövid szakaszon Mianmar és Laosz határán folyik.

Burma a trópusi monszunövezethez tartozik. A trópusi monszunra sajátos az esős és forró nyár, télen kevésbé esős, de közepesen meleg hőmérsékletű. A páratartalom többnyire igen magas.

Mianmar, Burma
Mianmar, Burma

A délnyugati monszun esős időszaka (az Arakan-hegységben és Tenasserimben minden évben több mint 5000 mm csapadék hullik) május közepétől október közepéig, a hűvösebb, száraz időszak decembertől márciusig tart. Ezek közt két rövid időtartamú forró átmeneti időszak van – április-májusban és október-novemberben. A Shan-fennsík nyugati peremén 2000 mm, a központi síkságon csak 400-1000 mm csapadék hullik minden évben.

A havi átlaghőmérséklet évszakonkénti eltérése Mandalajban nagyobb (áprilisban 32, januárban 20,5 C), mint a tengerparthoz közeli Rangunban (áprilisban 30,5, januárban 25 C)

Az állam közel felét erdő borítja. Északi részén hegyvidéki esőerdők élnek, állományaikban őshonos a tea. A Bengál-öböl partvidékét és a Shan-fennsíkot babérfélék, örökzöld tölgyfajok, magnóliák és fenyők alkotta szubtrópusi esőerdők borítják. Az állam origója felé tartva monszunerdők nőnek. Az erdőállomány egy részét kiirtották, helyükre kaucsukfa- és olajpálma-ültetvényeket telepítettek.

Nagyfokú fája a tíkfa, mellette bambusz, mangrovepálma, kókuszpálma, vasfa, gumifa. Magasabb területeken a tölgy és fenyőfélék, ráadásul a rododendron fajok borítják a tájat.

Faunája gazdag. A tigris és a leopárd előfordul a dzsungelekben. Az északi részeken megtalálható az orrszarvú, szarvas, vad bölény, vaddisznó, és az elefánt, melyet sok munkában hasznosítanak. Kisebb emlősök a tapír, gibbon, változatos megoldású majom. 800-nál több jelentősebb madárfaj él a övezetben, köztük sok papagáj. A hüllők közül megtalálhatók krokodilok, kobrák, gekkók és teknősök.

Nemzeti parkok

 • Alaungdaw Kathapa Nemzeti Park, Sagaing régió
 • Hlawga Nemzeti Park, Yangon régió
 • Khakaborazi Nemzeti Park, Kachin állam
 • Lenya Nemzeti Park, Tanintharyi régió
 • Lampi Island Marine Nemzeti Park, Mergui-szk.
 • Loimwe Nemzeti Park, Shan állam
 • Mount Victoria Nemzeti Park, Chin állam
 • Popa Mountain Nemzeti Park, Mandalay régió
 • Tanintharyi Nemzeti Park, Tanintharyi régió

Mianmar nagy turisztikai potenciállal és sok látnivalóval ellátott, a turizmus, mint iparág még fejlesztésre szorul. A Burmába érkező turisták száma a délkelet-ázsiai szomszédaihoz képest csekély. A vendégek nagy része más ázsiai országokból, főleg Kínából és Thaiföldről érkezik.

Főbb látnivalók

 • Rangun: Svedagon pagoda és egyéb pagodák
 • Bagan (Pagan)
 • Mandalaj és mellette Amarapura, (wd) az állam egykori fővárosa
 • Inle-tó. A látványa kora reggel a legjobb kinézettel rendelkező, mikor is az „úszó piac”on pezseg az élet.
 • Aranyszikla (Kyaiktiyo-Pagoda) (wd) Mon államban
 • Popa hegy (wd): Buddhista kolostor, Taung Kalat. Bagantól 50 km-re
 • Bago, Rangúntól 80 km-re