Miami

Miami

Miami világváros, Florida állam délkeleti részén, az Egyesült Államok keleti partvidékén. A város Miami-Dade megye székhelye és Florida legnépesebb városa. A 2007-es becslés szerint 409 719 lakosa van, ezzel a Miami agglomerációs régió legnépesebb városa, ami a hetedik legnagyobb agglomerációs régió az Egyesült Államokban, közel 5,4 millió lakosával.

Miami világváros, ugyanis fontos szerepe van adóügyi, kereskedelmi, médiai, szórakoztatási és nemzetközi kereskedelmi szempontból. Székhelye több cégnek, banknak és televízió stúdiónak. A város kikötője világszerte ismert, egyike a legnagyobb befogadóképességű kikötőknek a világon.

2008-ban Miamiban robbanásszerű építkezési láz kezdődött, a városnak mintegy 24 felhőkarcolója van, melyek közül a legmagasabb, a 240 m magas Négy Évszak Hotel Torony az állam legmagasabb épülete. Miamiban található Florida állam felhőkarcolóinak a 90 százaléka.

A város 2008-ban első lett Amerika legtisztább városainak listán, mert egész évben tiszta és friss levegője, tiszta iható hálózati vize, rendezett utcái és városszerte újrahasznosító programjai vannak. Egy neves gazdasági kutató cég szerint a város az Egyesült Államok harmadik leggazdagabb városa, és világszerte ezen a listán a 22. pozíciót foglalja el.

Körülbelül 92 km2-nyi területével Miami az Egyesült Államok nagyvárosai közül a legkisebb területtel, ahol több mint 2,5 millió ember él. Emellett Miami az egyetlen olyan metropolisz az USA-ban amit egyszerre két nemzeti park határol. A város az Everglades nevű mocsaras terület, illetve a Biscayne-öböl között fekszik egy síkságon. A terület tengerszint fölötti magassága a 2–12 m között ingadozik.

A Golf-áramlatnak köszönhetően Miami éghajlata egész évben meleg. Az éghajlat trópusi – monszun keverék, emiatt a nyarak forrók és nedvesek, a telek melegek kevesebb csapadékkal. Érezhetően hűvösebb idő november és március között van.

A város éghajlata nagyon hasonlít a Karib-térség éghajlatához. Az esősebb évszak (nyár) májustól októberig tart. A hurrikánok is leginkább nyáron, azaz az esősebb évszakban érkeznek a térségbe. A város tengerparti fekvésének, tengerszint fölötti magasságának és a Ráktérítőhöz való közelségének köszönhetően egy átlagos nyári napon a hőmérséklet mindig 24 °C fölött van. A legmagasabb hőmérséklet augusztusban van, eddigi legmagasabb 37 °C volt, míg a legalacsonyabb -1 °C. Történelme során a városban csak egyszer havazott, 1977. január 20-án. A csapadékmennyiség 1500 mm körül van, ezzel az Egyesült Államok legcsapadékosabb városának számít.