Mézfesztivált tartanak Kaposváron

Mézfesztivált tartanak Kaposváron

Félszáz méhész nyújtja termékeit a Kaposvári Mézfesztiválon, amit pénteken és szombaton rendeznek a somogyi megyeszékhelyen.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke a találkozót beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: a somogyi, zalai, erdélyi és felvidéki termelők 8-10 fajta mézzel, köztük igazi különlegességekkel, szelídgesztenye- és mézharmatmézzel is várják az érdeklődőket.

Az egyesület és a Zselici Méz Lovagrend által tizenharmadik alkalommal rendezett, várhatóan több ezer embert vonzó kétnapos parádé, ezenfelül a hozzá kapcsolódó Zselici regionális méhész szimpózium és szakvásár keretében a belvárosban felvonulnak a méz lovagrendek képviselői. Lesz mézszentelés, mézfajta-bemutató, a kíváncsiskodók előadásokat hallhatnak a méhészet új irányairól, a méhészeti készítmények előállításáról, a kártevők elleni védelemről.

Mészáros János szólt arról, hogy az ez évi hárs és napraforgó méz elsőrangú lett, az akác virágzásakor ellenben esős volt az idő, a méhek alig tudtak gyűjteni, a méhészeknek ebből a szempontból “katasztrofális” évük van.

Magyarázata alapján a magyar termelőknek az akácméz jelenti az igazán értékesíthető mézet Európában, a többi fajtát vegyes méz, virágméz kategóriába sorolják az exportpiacokon.

Az egyesületi elnök kitért arra, hogy az Európai Bizottság a Venezuelából, Argentínából és Brazíliából érkező méz vámjának eltörlését tervezi. Ha ez bekövetkezik, a magyar vegyes méz kiszorulhat az európai piacról. “Ez ellen kézzel-lábbal tiltakozni fogunk, a méhészeti képviselőink minden követ megmozgatnak, hogy ez a terv ne valósuljon meg” – hangoztatta.

Mészáros János hangoztatta az is, hogy Magyarországon 80 dekagramm az egy főre jutó átlagos mézfogyasztás, amely lassan, de szakadatlan nő. A cél, hogy elérjük az 1-1,2 kilogrammot, az a termelők kitettségét is csökkentené az internacionális piacon.

mti