Meteorák, elsőrangú úti cél

Meteorák, elsőrangú úti cél

A Meteora szó görögül „ lebegő”-t jelent. Valójában a 100-105 m magas, oszlopszerű sziklatetőkön épült kolostorok fogadják az úti cél gyanánt ezt a nevezetességet felkereső turista embereket. Igazi látványosság, Görögországban az elsőszámú látnivaló. Nyaraló, üdülő vagy turista érdeklődök ezrei teszik az utazás fő célpontjává a Meteorákat.

Története jó pár száz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Nagy Kolostort megalapította Szent Athanaiosz barát 1350 környékén. Az ő tanítványa Joaszaph, a szerb király fia később kibővítette a kolostort, majd a török uralom alatt több közösség is kialakult itt. Ma összesen huszonnégy bizánci kolostort találhatunk a nevezetesség megtekintésekor. Az utazás a kolostorokhoz ma már nem olyan nehézkes mint a régi létrák voltak, a turista sziklába vájt utakon és függőhidakon közelítheti meg az építményeket.

A Meteorák kolostorai kőből készültek, igen masszív felépítésűek. Jellegzetes kialakításukat fa karzatok és vörös cseréptető díszíti. Az épületek közül ma már nem mindegyik lakott, a turista közönség számára bizonyos részek nyitottak, látogathatóak. A kolostorok közül némelyikben szerzetesek, másokban apácák élnek. Az idelátogató turista velük is találkozhat, bár nem szeretik, ha zavarják őket. Ha az úti cél nem is elsősorban a Meteórák, mindenképpen érdemes pár óra időt rászánni és az utazás megszakításával felkeresni ezeket a nevezetes építményeket.

Meteorák, elsőrangú úti cél
Meteorák, kolostorai a sziklacsúcsokon – kiváló úti cél

Az utazás megszakításával, vagy a nyaralás kiegészítésével a Meteórák, mint úti cél kifejezetten ajánlott. A sziklaormokon látható kolostorok már messziről turista csalogató látványosságot nyújtanak, de felkapaszkodva, körbejárva kaphatjuk csak meg az igazi látnivaló erejét. A nevezetes épületek olyan látványossággal fogadnak, mint a Metamorphoseos-kolostor gazdag ikonosztáz aranyozott fadíszítése és kézzel írott kódexe, a Varlaam-kolostor könyveinek százai és a pergamenre írott kéziratok, a James Bond filmben jelentként felhasznált Szentháromság-kolostor lépcsői, vagy az Agios Stefanos-kolostor ikonjai, kódexei és csodatévő csontjai, hogy csak néhányat emeljünk ki.

Ha valaki nyaralás, utazás vagy üdülés terveit szövögeti Görögországba, feltétlenül keresse fel ezt a helyet, elsőrangú úti cél, igazi látványosság és nevezetesség!