Megnyílt a 70. Frankfurti Könyvvásár

Megnyílt a 70. Frankfurti Könyvvásár

Megnyitották a 70. Frankfurti Könyvvásárt, az ünnepség szónokai az identitások sokfélesége és a mindenkit megillető alapjogok tisztelete mellett álltak ki, rámutatva, hogy a Föld legnagyobb könyvszakmai találkozója egyidős az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával.

Most, mikor is „a Föld leghatalmasabb országa a sötétségbe süllyed”, bátorságot kell meríteni a történetek elmeséléséhez és a dolgok kimondásához, mindent összevetve azt is ki kell mondani, hogy „a gazdasági fölény nem jelent erkölcsi fölényt” – nyomatékosította a találkozót megnyitó sajtókonferencia vendégszónoka, Chimamanda Ngozi Adichie Amerikában és Nigériában élő nigériai író, aki az Americanah című regényével vált világhírűvé.

A feminista szerző az Amerikában és Nigériában tájékozott politikai folyamatokról szólva kiemelte: „itt az ideje, hogy a férfiak olvassanak könyveket nőktől”.

Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a könyvvásárt megnyitó ünnepségen elmondott beszédében nyomatékosította, hogy a sokszínűség támogatása nem jelenti az önazonosság, az identitás feladását. Éppen ellenkezőleg azt jelenti, hogy „hűségesek vagyunk saját kultúránkhoz és nyitottak a párbeszédre, erősek vagyunk és magabiztosak, és ezáltal nem félünk attól, hogy elvész a kultúránk és identitásunk, ha kapcsolatba kerül másokéval” – mondta az olasz politikus.

Kiemelte, hogy az önazonosságok sokfélesége természetes, és Európához is hozzátartozik, mert példának okáért minden olasz és minden német is lehet egyidejűleg európai.

Például a művelődéshez és a kulturális életben való részvételhez fűződő jogot rögzítő Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 70. évfordulója alkalmából a 70. Frankfurti Könyvvásár egyik megkülönböztetett témája az emberi jogok helyzete. A nyilatkozatot megvalósító ENSZ és az Amnesty International internacionális emberi jogi szervezet patronálásával kampányt is indítottak We are on the same page (Ugyanazon az oldalon vagyunk) címmel, amellyel az alapvető jogok sokhelyütt tapasztalható megsértésére igyekeznek felhívni a figyelmet.

Az ötnapos vásáron 110 országból nagyjából 7500 prezentáló vesz részt, ami 3 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A vásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul keresztül. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik.

A díszvendég Grúzia, amely a megnyitó grúz szónoka, Mamuka Bahtadze kormányfő elmondása alapján „a költészet hazája”. Ezt mutatja az is, hogy a grúz államiság alapdokumentumait is „versbe szedve” alkották meg – mondta.

mti