Mátyás király-emlékév – Középkori freskó korszerű másolatát adták át Rómában

Mátyás király-emlékév – Középkori freskó korszerű másolatát adták át Rómában

Egy középkori Mátyás-freskó korszerű másolatát adták át a Római Magyar Akadémián (RMA) a Mátyás-emlékév keretében.

A húsz méter magas, öt méter széles színes molinó, amely Mátyás-királyt ábrázolja lovon ülve, az olasz főváros magyar kulturális intézetének egyik óriás udvari falfelületét ékesíti. Körülötte latin nyelvű szövegrészek láthatók, amiként korabeli kódexekben megjelennek. A Mátyás király feletti és alatti idézet a magyar királyhoz intézett latin imádságból származik, amely a kereszténység védelmezőjének nevezi őt.

Puskás István, az RMA igazgatója és Herve-Lóránth Ervin, az RMA kulturális attaséja javaslata alapján Mátyás-király középkori római ábrázolásának korszerű interpretációjáról van szó a mai street-art, vagyis utcaművészet eszközeivel. A molinón érzékelhető Mátyás-ábrázolás merthogy nem más, mint egy évszázadokkal ezelőtti utcai grafiti másolata. Az „utcafirka” Róma belvárosában, a Campo de’Fiori piactér közeli egyik lakóház falán volt megfigyelhető.

A Mátyás király-freskóról korabeli magyar és itáliai feljegyzések is beszámoltak. Ezek alapján a festmény a 17. század centrumában még megfigyelhető volt.

Mátyás király Magyarország egyik legnélkülözhetetlenebb és a mai napig a legismertebb uralkodója volt – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az érdeklődőknek a magyar műalkotás avatásán.

Az államtitkár nyomatékosította, Mátyás király emléke nem csakis a történelemkönyvek lapjain őrződött meg, a nép emlékezetében onnantól is élénken él, nemcsak magyarok, hanem az európai népek körében is. Kiemelte, hogy Mátyás király olasz felesége, Beatrix révén is szorosan kötődött Itáliához.

Potápi Árpád János felidézte azt, hogy az idén tartott Mátyás-emlékév az uralkodó születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójával esik egybe. Kiemelte, hogy Mátyás királynak Rómában két ábrázolása ismert: egy templomi táblakép, mitöbb a lakóház falára még a középkorban festett kép.

Kijelentette még, hogy a Mátyás-emlékév akadémiai konferenciákkal folytatódik, az egyik színtér november centrumában Bécs lesz. Az emlékévet decemberben a fővárosi Szent István-bazilikában ünnepélyes misével zárják.

mti