Marrákes piaci forgataga és kígyóbűvölői Önt is várják!

Marokkó, Marrákes, Dzsema el Fna piac

Afrika északnyugati csücskében húzódik elnyújtott formájával Marokkó. Spanyolországból csak egy kis ugrás, de itthonról is mindössze rövid repülős utazás után meg is érkezhetünk. Látnivaló több is akad, de talán a főváros, Marrákes (Marrakesh vagy Marakesh) lehet az egyik legizgalmasabb célpontja az utazásnak.

Marrákes (vagy Marrakesh, illetve Marakesh, ahogy több helyen is említik) az Atlasz-hegység mellett fekvő, Marokkó negyedik legnagyobb népességű városa. Lélekszáma hivatalosan az egymilliót sem éri el, de egyes becslések szerint a tényleges lakosság ennek bőven a duplája. Ennek a városnak a nevéből ered az ország elnevezése is.

Marokkó, Marrákes, piaci árusok
Marokkó, Marrákes, piaci árusok

A Marrákes (Marrakesh, Marakesh) név mellett a fővárost az arabok Al Hamra, azaz Vörös Város néven is ismerik. Aki járt már ott, tudja, hogy ez a szín tényleg jellemző a városra, a házakra, a falakra. Ugyancsak határozott ismérv, hogy ebben a városban található Afrika legnagyobb forgalmú tradicionális vásártere, a Dzsema el Fna. Hasonlóan ámulatba ejtő a souk, azaz a bazár. Ez nem egyetlen üzletet jelent, hanem számtalan apró boltocskát. Az egész kiterjedése pedig akkora, hogy akár egy-két napot is bóklászhatunk anélkül, hogy ugyanazzal az eladóval találkoznánk. Ugyanakkor vásárolni szinte kötelező, senki nem tud ellenállni a kísértésnek és az erőszakos eladóknak.

Amikor aztán meguntuk a vásárlást, érdemes körbenézni az egyéb látványosságok terén is. Marrákes (Marrakesh, Marakesh) több nevezetesség és látnivaló otthona. Itt található az 1190-ben épült Koutubia mecset, amely a város legmagasabb épülete. Neves épület a Ben Youssef Madrassa is, mint az iszlám teológia, azaz a Korán egyik legjelentősebb főiskolájaként üzemelt 1960-ig. Ma már csak a turisták számára nyitott látványosság.

Ugyancsak érdemes felkeresni Marrákes (Marrakesh, Marakesh) egykori nagy és dicső építményét, az El Badi palotát. Mára szinte csak romok maradtak, de az egykori 360 szobából még néhányat megtekinthetünk, akárcsak a börtön részleget. A Kasbah, a tornyos épületeket körülvevő erődfal nem csak a történelmet, de filmvásznon megjelenő egyes jeleneteket is feleleveníti. A Csillagok háborúja, az Asterix és Obelix vagy a Gladiátor egyes jelenetiben is viszontláthatjuk jellegzetes vonásaikat. A Kasbah nevezetessége az El Mansouria mecset, és az El Badi palota is.