Manila

Manila nyaralás és utazás az ázsiai fővárosba

Manila a Fülöp-szigetek fővárosa, az állam politikai, kormányzati, kereskedelmi, kulturális centruma. Az egész manilai agglomeráció lakossága meghaladja a 14 milliót. A település a Manila-öböl szélén terül el, egy földsávon. Manila 16 újabb kisebb-nagyobb településsel alkotja a főváros egész vonzáskörzetét.

Manila a délkelet-ázsiai szigetvilághoz tartozó Fülöp-szigetek fővárosa. Luzon sziget délnyugati részén, a Dél-kínai-tengerhez tartozó Manila-öböl mentén, a Pasig-folyó torkolatában fekszik. A település fejlődésének csak a Pasig-folyó völgye kínált teret. Kelet felé való terjeszkedését a Központi-Kordillera akadályozza. A tengerszint felett 14 méter magasan fekvő település az örök nyár birodalma, bár a trópusi forróságot a tenger közelsége valamelyest mérsékli.

Manila nyaralás és utazás az ázsiai fővárosba
Manila nyaralás és utazás az ázsiai fővárosba

Az évi középhőmérséklet 26,5 C. Az év legmelegebb hónapja a május 28,5 C-os, a leghidegebb ugyanakkor a január 24,6 C-os középhőmérsékletével. Az évszakokat jellemzően a szélirány, mindemellett a csapadék volumene határozza meg.

Az évi átlag 2123 milliméteres bőséges csapadékot legfőképp a délnyugati nyári monszun hozza, melynek fülledt, párás időszakában – június és október közt – az esős napok száma akár a százat is eléri, és amelyiknek ellentéteként a november és április közt uralkodó északkeleti monszun száraz időt hoz.

Manila nyaralás és utazás az ázsiai fővárosba
Manila nyaralás és utazás az ázsiai fővárosba

A monszunváltás időszakában keletkező tájfunok gyakran okoznak erős károkat.

Látványosságok

  • Manila katedrális
  • Szent Ágoston templom
  • Santiago erőd
  • Intramuros – spanyol helység

Imelda Marcos, aki 21 éven át volt a Fülöp-szigetek first ladyje, s férje az elnök Ferdinand Marcos révén kiemelkedő befolyásra tett szert az egyéni ambíciójától hajtva drága építkezésekbe fogott városszerte. Imelda giccses építményei még ma is meghatározzák a városképet.