Malmö Svédország turista látványossága

Malmö Svédország turista látványossága

Malmö Svédország harmadik legnépesebb települése. Malmö Svédország délnyugati részén, az Öresund mellett fekszik. 2000 óta az Öresund híd köti össze Dánia fővárosával, Koppenhágával. Svédország legdélebbi megyéjének, Skåne megyének a székhelye.

Malmö óceáni éghajlattal ellátott. A nyár meleg és kellemes, az átlagos maximum hőmérséklet 20-21 C. A tél bizonyos fokig hideg, az átlaghőmérséklet ilyenkor -3 C és 4 C közti, ritkán kevesebb lesz -10 C alá. Egy évben átlagosan 169 csapadékos nap van, hóesés első sorban december és március közt fordul elő.

Malmö Svédország turista látványossága
Malmö Svédország turista látványossága

Malmőt 1275-ben alapította a lundi érsek erődített révként. Annak idején a zóna Dániához kötődött.

A 15. században 5000 fős népességével Dánia egyik óriási települése volt. Az Öresund mentén a leglényegesebb településsé vált, kereskedelmét a Hanza-szövetség is erősítette, és heringhalászatáról volt ismert. 1434-ben a település növekedése kikényszerítette egy új erőd, a Malmöhus megépítését. 1526-27-ben egész Malmö áttért a lutheránus hitre, az első városként Skandináviában.

A település és Skåne tartomány a 17. században (végérvényesen az 1658-as Roskildei béke értelmében) Svédországhoz került. A települést ostrom és járvány tizedelte, s a hanyatlásnak csak a korszerű kikötő megépítése vetett véget a 18. század végén. A vasútvonal megépülésével kezdetét vette az iparosítás, ami meghatározó tényezővé vált az jövőbeni 150 évre.

Az elmúlt évtizedekben az ipar hanyatlása, a munkahelyek elvesztése súlyos problémákat okozott a településben, amelyeken csak az 1990-es évek második felében sikerült többé-kevésbé úrrá lenni.

A település adott otthont az 1992-es és a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválnak.

Malmö Svédország turista látványossága
Malmö Svédország turista látványossága

Malmö főbb látnivalói:

  • Malmöhus: egykori erődítmény, ma múzeum.
  • Péter templom: Malmö legrégebbi temploma, a 14. századból.
  • Lilla Torg: Malmö régi piactere, kellemes kiülős helyekkel.
  • Turning Torso: új toronyház, az Öresund régió egyik építészeti látványossága, Svédország legmagasabb háza.