Malibu, Kalifornia

Malibu, Kalifornia

Malibu a Los Angelestől egy-két kilométerre északi irányba kezdődő, kelet-nyugati irányban elhúzódó Santa Monica-hegység déli lejtőitől a Csendes-óceán partjáig húzódó keskeny, de hosszú partmenti sáv. Nevét az őslakos csumas indiánok Humaliwo (itt a hullámok hangosak) kifejezése után kapta. Hivatalos közigazgatási megnevezése: Malibu Incorporated City. A közeli Hollywood filmcsillagainak kedvelt lakóhelye, filmforgatások gyakori színtere.

A Balaton északi partjára emlékeztető táj, a déli fekvésű, homokos partjáról és óriási hullámairól ismert partszakasz, a egy-két száz méter magasságú, helyenként az óceán partjáig nyúló Santa Monica-hegység számtalan természeti, építészeti, történelmi, kulturális értéket rejt. A tájék ideálissan alkalmas túrázásra, fürdőzésre és vízisportolásra.

Ki kell hangsúlyozni, Malibu gyakorlatilag egy 34 kilométer hosszú villanegyed. Európai értelemben vett belvárosra, sétálóutcákra, part menti kiépített sétányra nem szabad a látogatónak számítani. Települési sétáknál a hely elit jellege folytán előfordul, hogy kapuval lezárt és őrzött villaparkokkal találkozunk, az óceán mentén villasorokkal szegélyezett hosszú, ugyancsak idegenek elől elzárt magánpartokba ütközhetünk. Ezek a zárt övezetek a nem ott lakó helybéliek elől ugyanúgy el vannak zárva, mint a turistáktól. Hegyvidéki túráknál az időjárás, amellett egy-két veszélyes állat és növényfajta okozhat gondot.

Malibu, Kalifornia
Malibu, Kalifornia

A lagúna környéke

A hosszan elnyúló település centruma a Malibu-patak torkolata mentén fekszik. Itt a legszámottevőbb látványosság a patak lagúnát, afféle tavacskát alkotó torkolata, mely természetvédelmi övezet. Saját autóparkolója van, kis gyalogos hidakon a körzet flottul bejárható. Közvetlenül a lagúna szélén terül el az eredeti állapotában felújított, parkosított Adamson-ház, amely a helytörténeti múzeum. Az Adamson-háztól 400 méterre keletre felfedezhető az 1905-ben épített, a 2000-es évek elején felújított ismert malibui móló, filmek gyakori színtere. A mólóval szemközt a hegyek tövében a zárt és őrzött, nagyobb lakótelep nagyságú Serra luxusvilla-övezet látható, centrumában egy dombon az egykori Rindge-kastély, mára Serra Retreat néven ferences kolostor, mely korlátozott számban érdeklődőket is fogad. Mögötte pár luxusvilla érzékelhető, Mel Gibson, Britney Spears, Charles Bronson és Olivia Newton-John voltak a lakói. Közvetlenül mögöttük kezdődnek a hegyek. A patak felső folyása mellett kisebb országút és gyalogösvény vezet a Santa Monica-hegység belsejébe.

A lagúnától nyugat fele

A lagúnától közvetlenül nyugat felé találjuk a filmsztárok negyedét, a zárt és őrzött Malibu Colonyt. Az egyetlen utcából és két sor házból álló telep saját partja az ugyancsak zárt Malibu Beach. Malibu Colony és a lagúna közt egy golfpálya van, közvetlenül felettük, az autóút másik oldalán látható a városközpont. Erre viszont mindössze egy közepes méretű bevásárló és szabadidőközpont (Malibu Country Mart), az 1972-ben nyílt, ezt követően 2006-ban két termesre bővített kicsi, de rettentően tetszetős mozi, a könyvtár, azonkívül az önkormányzat alkotmánya figyelmeztet. A Malibu Colony után a Bluff természetvédelmi park felfedezhető, amely a 2007-es tűzvész alatt súlyosan károsodott. Felette, a hegyoldalban érzékelhető a kisebb lakótelep méretű, természetközeli módon kialakított Pepperdine University egyetem parkokkal, tavacskákkal körülvett épületcsoportja. Területén látható a korszerű művészeteknek szentelt Weisman Museum of Art. Pár kilométerrel nyugatra, Barbra Streisand 1993-ban leégett birtokán formálták ki a Ramirez Canyon Parkot, mely hetente egyszer, szerdai napokon várja az érdeklődőket, előzetes bejelentkezéssel. Tovább, nyugat felé látható a Point Dume fok, kilátóhely, természetvédelmi övezet, a vízparton jellegzetes sziklaalakzatokkal. A lagúna és a fok közt csak egyetlen, szabadon várja az érdeklődőket partszakasz van, az Escondido Beach, a kajakosok és a kutyások partja. A többi partszakaszra a szabályok alapján kutyát nem szabad bevinni. Közvetlenül a Point Dume fok után fekszik a várja az érdeklődőket Westward Beach ezt követően a legnagyobb szabad partszakasz, a Zuma Beach, mely a szörfösök paradicsoma. Felette felfedezhető a Zuma Canyon National Park, lovastúrák kedvelt színtere. A villákkal sűrűn beépítettTrancas Beach után már ritkulnak a házak. Három, egészen rövid várja az érdeklődőket partszakasz következik, az El Matador Beach, a La Piedra State Beach, ezután az El Pescador State Beach. Az utolsó az egyik legjobb kinézettel rendelkező partszakasz, a várja az érdeklődőket Leo Carillo Beach jellegzetes szikláival, vizesbarlangjaival, a kormoránok sziklájával. Vele szemben egy kanyon húzódik a hegység belsejébe, ezután az út eléri Malibu határát.

A lagúnától keletre

A mólótól keletre az egyik legdrágább és legexkluzívabb partszakasz következik, a Carbon Beach, állandóan vízparti villákkal beépítve. Közvetlenül a villák mögött már a hegyek kezdődnek. Ezentúl egy óriási, meredek, nagyjából függőleges sziklaletörés következik, a Big Rock, a hegység itt majdnem az óceánig ér. A letörés feletti lankákon itt is villanegyed épült az utóbbi évtizedekben. A pár évtizede még teljesen lakatlan szektor első lakója, egyben a Rindge birodalomtól független El Rancho Piedra Gorda (Big Rock Ranch) első gazdája egy némely Philip McAnany (1870-1955) nevű férfi volt, aki a hegyre vezető Big Rock Drive utat egymaga építette fel, egy traktor támogatásával, 1915 táján. Az út a nyolcvanas években kapott szilárd burkolatot. McAnany nevét az integrált környék legszélén egy kis utca őrzi, a legvégén, közvetlenül Olivia Newton-John egykori birtoka mellett még érzékelhető 1993-ban leégett házának a maradványa. A Big Rocktól kissé keletre, pár kilométerre a hegyek közt találjuk a Tuna Canyon Parkot, amely egy természetvédelmi övezet. Ezt követően rövidesen a Malibu keleti határának számító Topanga Canyon következik. A kanyontól pár száz méternyire felfedezhető az igen kardinális történeti emlékhely, a Getty Villa Museum, felette a Santa Ynez Canyon Park természetvédelmi övezet. Tovább haladva kelet felé, már a Los Angelesszel egybenőtt Pacific Palisades ezt követően Santa Monica házai következnek.

Túrák a Santa Monica hegységben

A sok helyen közvetlenül az óceán partjánál kezdődő, 500 méter átlagos magasságú hegyvidéket patakok által vájt völgyek szabdalják, a völgyeket követve autóutak és gyalogösvények indulnak a hegység belseje felé. A közigazgatásilag már részben nem Malibuhoz tartozó hegyvidék számtalan természeti látnivalót nyújt. Nagyon sok, kisebb vízeséssel tarkított patakvölgy, hegyi tavak, érdekes sziklák, kopár fennsíkok, tölgyesek, bozótosok, festői kilátóhelyek váltakoznak. Ezek egy része gépkocsival is megközelíthető, mások viszont csak kerékpárral, vagy hosszabb-rövidebb gyalogtúrával érhetőek csak el. Lovasturizmus részére külön kijelölt ösvények vannak. A hegység némiképp alacsony magassága és hosszú gerince okán hibátlanul alkalmas többnapos gerinctúrára. A hegység legismertebb látványosságait járja be a több, mint száz kilométer hosszú turistaösvény, a Backbone Trail System. A hívogatóan barátságos hegy viszont a szépségek mellett több veszély forrása.

A túrázás biztonsági szabályai

A biztonság végett pár szabály betartása ajánlott: Csak jó egészségi és kipihent állapotban vágjunk túrának. Korrekt térkép, elegendő mennyiségű víz és élelem, segélyhívó mobiltelefon állandóan legyen velünk, GPS ajánlott. Napsapka és napszemüveg létfontosságú, erős túracipő és inkább hosszú nadrág ajánlott. Túrázás előtt tájékozódjunk az időjárási viszonyokról, túl melegben, jövendölhető esőzések vagy a veszélyesen erős és forró Santa Ana szél közben nem tanácsos elindulni. Szálláshelyünkön tájékoztassuk a személyzetet túránk precíz útvonaláról és a visszaérkezés sejthető idejéről. A veszélyhelyzetek elkerülésére egyedül nem tanácsos hosszabb túrára indulni. Lehetőleg többedmagunkkal vagy rendezett túracsoporttal, szakképzett vezetővel induljunk távolabbi helyek meglátogatására. A túrákra a nagy meleg és a csörgőkígyók folytán kutyát vinni nem ajánlott, egyes turistaösvényekre kutyát vinni viszont nem engedélyezett. A precíz, részletes szabályokról tájékoztatók vannak a szálláshelyeken elhelyezve, melyeket tanácsos betartani.

Veszélyes növények és állatok

Közönséges és rettentően gyakori növény a mérges tölgy (Toxicodendron diversilobum) nevű cserje, amelyiknek a legkisebb érintése, vagy akár egy hozzásúrlódott nadrágszár napokkal későbbi érintése is heteken át tartó, igen fájdalmas, ekcéma jellegű bőrgyulladást okoz. A mérges tölgy okán a túrázáshoz erős, zárt túracipő, hosszú nadrág, hosszú ujjú ing, a nap folytán sapka elengedhetetlen. A nadrágot és cipőt a túra befejeztével ugyancsak a mérges tölgy okán rögtön le kell venni és hideg vízben, védőkesztyűben vagy elkülönítve mosógépben ki kell mosni.

A legveszélyesebb állatfaj az igen gyakori csörgőkígyó. Gazos területeken, pincékben, garázsokban, fészerekben, de akár a villák udvarán is gyakran előfordul. A pár, leghidegebb téli hónapot kivéve bárhol és bármikor felbukkanhat. Nem agresszív, a mérge erős, de többé-kevésbé lassan hat. Az ott lakók részéről való elővigyázatosságnak, a jól fejlett és szélsebes mentőszolgálatnak betudhatóan a halálos marás igen ritka. Túrázás közben az ösvényekről a mérges tölgy és a kígyók okán nem tanácsos letérni még rövid távra sem.humorosnak tűnő, de igen meghatározó szabály, az ösvényen heverő faágat átlépni tilos, mert lehet, hogy egy mozdulatlan csörgőkígyó. Marás során a legszámottevőbb, rögtön minden ruhát, ékszert, órát levenni a megmart testrészről, értesíteni a 911-es számon a mentőket, ezt követően nyugalomban maradni. A filmekben látott módszereket (a seb kiszívása, kivágása stb.) nem ajánlott alkalmazni.

A vidék csúcsragadozója a puma. A Santa Monica-hegység legritkábban lakott részein alkalmilag felbukkanhat, de kerüli az embereket, így extrém helyzeteket kivéve (példának okáért kölykei háborgatása), nem jelent veszélyt. A néha felbukkanó hiúz és prérifarkas ugyancsak nem veszélyes az emberre. Jelentős figyelmet kell szentelni annak, felbukkanásuk során szigorúan tilos elfutni előlük.

Malibu, Kalifornia
Malibu, Kalifornia

Várja az érdeklődőket partszakaszok

A lagúnától nyugatra felfedezhető a kutyával is várja az érdeklődőket Escondido Beach, a Point Dume fok utáni Westward Beach, utána a hosszabb Zuma Beach, a szörfösök, könnyűbúvárok és fürdőzők paradicsoma, ezután a rövidebb El Matador Beach, La Piedra Beach és az El Pescadero Beach, végül a Leo Carillo Beach.

Sztártúrák

Malibu a némafilm periódus óta kedvelt lakóhelye a filmsztároknak, médiaszemélyiségeknek. Számtalan híresség tart fent lakó vagy hétvégi házat a környéken. Ezek lehetnek zárt, őrzött lakóparkokban, vízparti villasorokban, de lehetnek akár önálló villák vagy birtokok is. Az első ilyen filmes telep az 1920-as években létesült és attól fogva is létező Malibu Colony. Sokan abból a célból keresik fel a települést, hogy kedvenc színészük házát megtekintsék, esetleg személyesen is láthassák őket. Erre minimális az esély, mivel a legtöbb sztár csak alkalmilag használja malibui villáját, a villák döntő része zárt és őrzött lakóparkokban van, magas kerítésekkel körülvéve. Szóbaelegyedni velük egyrészt majdnem képtelenség, másrészt a törvény által zaklatásnak minősül, és tiltott. A sztárok (többnyire reménytelen) érkezésére hosszasan várni, őket követni, zaklatni szigorúan tilos és kötelező letartóztatást idéz elő. A rendőrökkel való vitatkozás, pláne az ellenszegülés ilyenkor sokkal többet árt, mint használ. A szigorú rendelkezésnek mindenekelőtt a sztárokat követő megszállottaktól és a bűnözőktől való félelem az oka. Egyéni sztártúrára csak kellően felkészülve, roppant módon körültekintően és tapintatosan ajánlott vállalkozni. Tematikus buszos sztártúrák rendszeresen indulnak szakképzett vezetők támogatásával.