Majdnem háromezer kilométeres, nemzeti parkokat összekötő túraútvonal jött létre Chilében

Majdnem háromezer kilométeres, nemzeti parkokat összekötő túraútvonal jött létre Chilében

Tizenhét patagóniai nemzeti parkot összekötő, pompázatos és roppantul hosszú, 2800 kilométeres túraútvonal jött létre Chilében – adta hírül a BBC hírportálja.

A Puerto Montt városától a Horn-fokig tartó túraút elgondolása a Tompkins Conservation alapítványtól származik, amit Douglas Tompkins amerikai milliárdos valósított meg.

Az alapítvány előző évben óriási földterületet adományozott a chilei kormánynak. Az támogatás támogatásával alakult meg a 17 nemzeti park hálózata és a korszerű túraútvonal, a La Ruta de los Parques de Patagonia.

Az alapítvány nemcsak internacionális hírnevet szándékában áll az országnak „a Föld legfestőibb túraútvonalával”, hanem a természetvédelmen alapuló gazdasági fejlődés alapjának is tekinti – mondta Carolina Morgado, a szervezet igazgatója.

A modern útvonal három létező turistautat foglal magában, a Déli utat, a Patagóniai csatornákat és a Föld vége nevűt.

A gyéren lakott régió tavairól, folyóvizeiről, továbbá gazdag növény- és állatvilágáról nagy hírű.

A turistaút-hálózat weboldala közlekedési és szállástanácsokkal is szolgál, megtalálható rajta több mint 50 GPS-alapú, letölthető rövidebb túra.

Tompkins, a lelkes környezetvédő és sportszermárka-alapító 2015-ben vesztette életét kajakbalesetben Chilében. Az üzletember óriási földterületeket vásárolt meg Chile déli részén és Argentínában, hogy megvédje természeti kincseiket.

Özvegye, Kristine McDivitt Tompkins múlt évben márciusban írt alá szerződést a chilei kormánnyal, ahol a földeket az országnak adományozta, hogy egy nagyjából Svájc méretű nemzetipark-hálózatot hozzanak rajtuk létre.

Az alapítvány alapján a szerződés a korábbi legnagyobb földadomány, melyet magánszemély egy államnak tett”.

mti