Magyarország 365 – A tavalyinál is több kép érkezett eddig a fotópályázatra

Magyarország 365 – A tavalyinál is több kép érkezett eddig a fotópályázatra

A tavalyinál is nagyobb közönséget szólít meg a Magyarország kormánya által idén másodszor meghirdetett Magyarország 365 fotópályázat.

Mára a fotográfia az egyik leginkább közkedvelt szabadidős tevékenységgé vált, ezt kihasználva hirdették meg szeptember 1-jén ismételten a Magyarország 365 fotópályázatot, amelyre 5 MB és 20 MB közti képeket várnak, hivatásos és nem profi fotográfusoktól ugyancsak.

Kaiser Ottó fotográfus kijelentette még, a tavalyi jelentős elismerésre tekintettel a kiírás nem változott; a indítvány célja még mindig az, hogy magas színvonalú fotók segédkezésével mutassa be Magyarország természeti és tárgyi értékeit, ünnepeit és mindennapjait, mindazt, amire a pályázók büszkék a hazájukban.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével és a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködésben kiírt pályázatra ezúttal is három kategóriában – Természet és táj (páratlan és széria), Épített és tárgyi örökség (példa nélküli és széria), tetejébe Életképek (jellegzetes és széria) – várják a pályaműveket.

A kategóriagyőztesek díja idén is nettó 1 millió forint; a második helyezetteket 500 ezer forintos, a harmadikokat 300 ezer forintos díjjal jutalmazzák. A zsűri szakmai díjain felül minden kategóriában kiosztanak közönségdíjat is, ennek értéke 1 millió forint.

Kaiser Ottó a korábbi tapasztalatokról szólva kijelentette, hogy ezúttal is a természetfotó kategória a leginkább közkedvelt, de idén a másik két kategória is kezd felzárkózni hozzá. Mint ellenben megjegyezte, most is arra számítanak, hogy az utolsó napokban töltik fel a pályázók a legtöbb képet a https://fotopalyazat. magyarorszag.hu honlapra.

Az előzsűrizést is végző Kaiser Ottó beszámolója alapján a koronavírus-járvány miatti korlátozások a beküldött képeken is gyakran felbukkannak, ezt a nehéz témát viszont sokan dolgozták fel sikerrel, visszahozva ennek az időszaknak a hangulatát, de reményt is adva.

A zsűrielnök beszélt a pályázat másodlagos céljáról is: egyfajta szakmai közösséget építeni, ahol profi és nem profi fotográfusok ugyancsak megtalálják a helyüket. Ennek érdekében nemcsak a díjazottakra figyelnek: az előző kiírás legjobb 365 képéből a pályázat honlapján online bemutató nyílt, továbbá album is megjelent.

A nevezés október 18-i lezárulta után a zsűri novemberre kijelöli és közönségszavazásra bocsátja a legjobb 150 képet, az eredményhirdetés december elejére előrejelezhető – közölte Kaiser Ottó.

mti