Madrid látnivalói és nevezetességei

Spanyolország, Madrid főtér, Plaza Mayor de Madrid

Madrid Spanyolország fővárosa és egyben az ugyanolyan névvel illetett tartomány székhelye. Kiterjedése mintegy 607 km2. Az itt élő népesség 2011-ben 3,26 millió, míg elővárosokkal közösen kb. 6,5 millió fő volt. Madrid London és Berlin után a harmadik legnagyobb lélekszámmal bíró város az Európai Unió területén.

Az Ibériai-félsziget centrumában, Új-Kasztília síkságán, a Mezeta fennsíkon, a Meaques patak és a Manzanares folyó, valamint anyafolyója, a Jarama mellett, az ország mértani középpontjához közel fekszik. Tengerszinttől számított magassága 665 m, amivel Európa legmagasabban elhelyezkedő városai közé sorolható.

A településtől csaknem 50 km-re északi irányba emelkedik a Sierra de Guadarrama és északnyugati irányba a Sierra de Gredos, délen a Toledói-hegyek, délkeleten és keleten ugyanakkor a La Mancha-fennsík övezi.

Madrid a leglátogatottabb metropolisz az országban és egyes tanulmányok alapján az Unió területén ugyancsak a negyedik helyet tudhatja magáénak az idegenforgalmat nézve. Éghajlata mediterrán, a nyári hőmérséklet átlagosan 24° C.

Madrid a nevezetes az éjszakai szórakozóhelyeiről, csodálatosan pompázó parkjairól és a barátságos lakóiról. Ugyancsak felmérések támasztják alá, hogy Madrid az egyik legélhetőbb főváros Európában.

Spanyolország, Madrid városháza, Palacio de Comunicaciones, Palacio de Cibeles
Spanyolország, Madrid városháza (Palacio de Comunicaciones, Palacio de Cibeles)

A nevezetességek közül elsőként a Gran Via-t említem, Madrid pazar és úrias bevásárló utcáját, amely a Plaza de Cibeles-től a Plaza de Espana-ig fut. Itt nem csak a vásárlás, de már a séta is élvezetese lehet, hiszen nagyszerű épületmegoldásokban lehet gyönyörködni.

A Palacio Real de Madrid királyi kastély Spanyolország uralkodójának hivatalos lakóhelye, 1738-tól 1755-ig épült. Juan Carlos uralkodó ugyanakkor nem a királyi palotában él, hanem a kisebb Palacio de la Zarzuela-ban, amely Madrid külvárosában rejlik. A Palacio Real mostanában ünnepségek, diplomáciai és protokolláris rendezvények színhelye.

Az 1819-ben megnyitott Prado a földkerekség talán leghatalmasabb és legnevezetesebb szépművészeti múzeuma. A festészeti alkotásokon és szobrokon kívül több mint 5000 grafika, 1000 érme, számtalan medál és másfajta szépművészeti remekművek láthatóak. A Föld legnevesebb festőinek megfizethetetlen értékkel bíró művei fedezhetők fel a 8600 darabos kollekcióban.

Az 1,4 km2 kiterjedésű meghitt, gyönyörű Parque del Buen Retiro madridi parkban egy jókora, mesterséges csónakázó tó, az Estanque del Retiro, szintén felfedezhető. Madrid leginkább közkedvelt parkjának számít, hétvégenként ugyanakkor roppant módon zsúfolt, mikor is a spanyol családok itt sétálnak, napoznak, és ezen alkalmakkor a muzsikosok, festők, művészek, zenészek, artisták ugyancsak mulattatják a tömeget. A Parque del Buen Retiro eredendően királyi park volt, ekkor még jóval a metropolisz határain kívül fedezhettük fel, de már 1832 óta publikus parkként működik. Ebben a madridi parkban megszemlélhetünk egy csodálatosan fénylő üvegházat is.

Madrid főtere, a Plaza Mayor 1690-ben épült és csaknem 11.000 m2-es. Korábban bikaviadalokra, fesztiválokra és nyilvános kivégzésekre használták. Ma különféle kulturális rendezvények színhelye, éppen ezért szerfelett felkapott hely a helyiek, illetve a turisták körében ugyancsak. Az árkádokban vendéglők, bárok és boltok fedezhetők fel. A Plaza Mayor főtér centrumában III. Fülöp uralkodó bronz lovas szobra kapott helyet.

A futball és a sportrajongók bizonyára nem hagyják ki a Bernabéu stadiont, amely valószínűleg a földkerekség leghíresebb focicsapatának, a Real Madridnak az otthona. Az 1947-ben épített stadion mintegy 85 ezer embert tud befogadni. Háromszor tartottak itt UEFA-kupa döntőt, emellett 2010-ben a BL-döntőt. A stadiontúra közben a résztvevők ellátogathatnak a stadion legmagasabb pontjára, az öltözőkbe, a VIP részlegre, a játékos kijáróba, a trófeákhoz és természetesen a Real Madrid múzeumba is.

Madridot nem érdemes kihagyni.