Lyon

Lyon

Lyon település Franciaországban, a Rhône-Alpes régió, Rhône megye és a Lyoni főegyházmegye székhelye. Párizs után a legnagyobb agglomerációval ellátott.

A Rhône és a Saône folyók összefolyásánál látható, Párizstól 460 km-re délkeletre, Marseille-től 314 km-re északi irányba, Genftől 150 km-re nyugatra.

Lyon Franciaország, és egyben az Európai Unió egyik legjelentősebb iparvárosa, ahol a modern iparágak és modern műszaki megoldások tradíciókhoz híven tekintélyes szerephez jutnak.

Lyon a 16. századtól a selyemszövés egyik legjelentősebb európai központjává vált. Az előtérbe állított színvonalú, tradicionális iparág még mindig megmaradt, de nagyrészt a településen kívülre szorult. A település vonzáskörzete még mindig elmondhatja magáról, hogy a francia ruhaipar nagy részének forrása. A település agglomerációjából származik az iparban használatos francia textíliák (légzsákok, védőöltözékek, üléshuzatok) egy fontos hányada is. Tetejébe Lyon a textilipari kutatómunka internacionális centruma is.

A 19. században a textilipar kiszolgálására, festékgyártás céljából települt meg a településben a vegyipar. Mára viszont már a tájék egyik vezetőiparágává vált. Lyon a polimergyártás egyik fellegvára, de a gumiipar is nagy jelentőséggel bír. A vegyiparban mind gyakrabban hangsúlyt fektetnek a környezetbarát gyártmányok gyártására. A vegyipar mellékágaként a környezetvédelmi ipar mára tulajdonképpen önálló iparággá nőtte ki magát a településben. Évente Lyonban rendezik a rangos Pollutec környezetvédelmi kiállítást, amely 1986-os indulásakor még egyedülinek számított.

Lyon
Lyon

A településben az informatikai iparágak is húzóágazatnak számítanak. A lyoni szellemi tőkére építve több francia informatikai és telekommunikációs vállalat ide települt. Nyugat-Európában Lyonban készítik a legtöbb interaktív játékot, de a számítástechnikai grafika internacionális centruma is.

Lyon legjelentősebb iparága mindazonáltal a gépgyártás, amit a Berliet (mára a Renault-ba integrált) társaság honosított meg. Lyonban készül Franciaország nehézgépjárműinek döntő döntő része. A gépkocsigyártáshoz másfajta vállalkozások is kapcsolódnak, mindent összevetve csaknem 2000 vállalkozás funkcionál a település környékén.

A településben készült produktumok a Föld bármely pontjára történő szállítására fejlett logisztikai hálózat épült ki. Mind közúti, mind vasúti szállító vállalkozások nagy számban működnek Lyon környékén. Mindazonáltal a szállítások egy tekintélyes hányadát az SNCF végzi.

Lyon
Lyon

Lyon tradíció szerint széles körben elterjedt magas színvonalú egészségügyi hálózatáról. Kórházai, klinikái a legjobbak közé tartoznak Franciaországban. Az ellátás mellé tetemes kutatás is kapcsolódik. Lyon a biotudományok egyik hangsúlyos európai centruma, ahol a Mérieux P4 alapítvány keretében üzemel az Európai Unió epidemiológiai centruma.

A legtöbb foglalkoztatott a szolgáltatásban, adminisztrációban és kereskedelemben dolgozik. Lyon településében nagy számban működnek szolgáltatási nagyvállalkozások, nagyrészt az egészségügyi, a telekommunikációs, a tanácsadói, a könyvelői, a kölcsönzési és az informatikai szolgáltatási szektorban. A különféle iparágak mellé mind-mind létrejöttek szakosodott szolgáltatások is.

Párizs után Lyon a kereskedelem második centruma Franciaországban, kiemelkedő svájci és olaszországi kapcsolatokkal. A 2. kerület és a Part-Dieu városrész házigazdája több kimagasló internacionális tőzsdei, kereskedelmi és reklámcégnek. A település nagy átmenőforgalma folytán a kiskereskedelemben is hatalmas jelentőséggel bír. Lyonban nyílt meg Franciaország első tőzsdéje, amely attól fogva is a legrangosabbak közé sorolható.

Lyon Franciaország egyik legjelentősebb akadémiai, kutatási és képzési centruma. A legtöbb iparág, a korszerű fizika, de a emberi tudományok is mind-mind hangsúlyos lyoni kutatóbázissal rendelkeznek. A településben funkcionáló tizenkét akadémiai center nagy része Franciaországban vagy a Földön mindenfelé a legjelentősebbek közé sorolható.

Párizs után Lyonban látható a legtöbb egyetemi intézmény Franciaországban. Közel százezer diák jár valamelyik lyoni egyetemre. Lyonban a magas szintű képzés is elfért, mivel több grande école is üzemel a településben és környékén.