Los Angeles, az Angyalok királynőjének faluja

Los Angeles, az Angyalok királynőjének faluja

Los Angeles, röviden L. A., népesség alapján az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb agglomerációja. Releváns gazdasági és kulturális centrum, a Föld szórakoztatóiparának egyik legszámottevőbb fellegvára.

A települést hivatalosan 1850. április 4-én alapították, lakossága ekkor mindössze 1610 fő volt, ez lett egyben Los Angeles megye székhelye is.

A 2012-ben végzett utolsó mindenre kiterjedő népszámlálás információi alapján lakosainak száma 3 831 868 fő. Az egész agglomeráció (Metropolitan Area) lakossága 17 545 623. A település földrajzi értelemben is nagy, mivelhogy több mint 1200 km²-t foglal el, ezzel nagyobb New Yorknál és Chicagónál is. Los Angeles eddig kétszer, 1932-ben és 1984-ben adott otthont Nyári Olimpiai Játékoknak, utóbbi „csonka olimpia” volt, a politikai feszültségek okán a Szovjetunió kezdeményezésére a legtöbb kelet-európai állam, ezáltal Magyarország sem volt ott rajta.

Los Angeles, az Angyalok királynőjének faluja
Los Angeles, az Angyalok királynőjének faluja

Lévén az Egyesült Államok egyik hatalmas bevándorlási centruma, etnikailag és kulturálisan nagyon sokszínű.

Az Egyesült Államok Népességnyilvántartó Hivatala alapján a település egész kiterjedése 1290,6 km². Ebből 1214,9 km² szárazföld és 75,7 km² víz, ez az egész szektor 5,86%-a. Legnagyobb kiterjedése Észak-Déli irányban 71 km (44 Mf), Kelet-Nyugati irányban 47 km (29 Mf), a település határának kerülete 550 km. Legmagasabb pontja a Sister Elsie Peak 5080 láb (kb. 1700 m), a San Fernando-völgy ÉK-i részén fekszik, a Mount Lukens hegy része. Az időszakosan folyó Los Angeles River ugyancsak a San Fernando-völgyben ered, de nagyjából egész hosszában betonozott csatornában folyik a Csendes-óceánig. A vidék nagyszámú növény egyedüli termőhelye és sok biológiai közösség élőhelye, sajnos sok közülük a veszélyeztetett vagy kihalófélben található faj. Klímája mediterrán, ami dús vegetációnak kedvez.

A település nagyon sok önálló kerületre oszlik. Legtöbbjének neve azokból a falvakból származik, amit bekebelezett a növekvő település. Jó néhány térség neve jelöl domborzati elemeket, főbb utcákat, pár területet mindazonáltal a fejlesztők, építők neveztek el. Bár az elnevezések nem hivatalosak, pedig fontosak az ott lakóknak mind tájékozódási, mind kulturális és gazdasági szempontokból. A kardinális útvonalakon sok tábla hivatkozik ezekre az elnevezésekre, a gyakorlat évtizedekre nyúlik vissza. 1999-ben hoztak létre helyi önkormányzatokat, ezek kiterjedése ugyanakkor sok helyen eltér a hagyományoktól.

Los Angeles, az Angyalok királynőjének faluja
Los Angeles, az Angyalok királynőjének faluja

Los Angeles a mediterrán övben helyezkedik el, enyhe nedves telek, meleg vagy forró, száraz nyarak definiálják. Los Angeles és San Diego part menti területein az óceáni szelek kiegyenlítettebb időjárást, enyhébb teleket és hűvösebb nyarakat okoznak, mint a parttól távolabb eső területeken. Nyári hónapokban a hőmérséklet jóval 30 C fölé emelkedhet, ilyenkor különös gondot okozhat a szmog.

A nyári átlagos nappali csúcshőmérséklet 29 C, a legalacsonyabb éjszakai 18 C. Télen a nappali csúcs 19 C és éjszaka sincs hidegebb 8-10 C-nál. Télen a legvalószínűbb az eső, de minden évszak meleg és száraz, minden évben 325 napon át süt a nap. A januári középhőmérséklet 14,6 C, a júliusi 23,5 C. A településben a legmelegebbet 1985-ben mérték Canoga Park-ban, 46,7 C-ot, érdekes módon a leghidegebb is itt fordult elő 1989-ben 7,8 C. Számottevő (megmaradó) hóesés amolyan „egyszer az életben” jelenség, eddig mindössze háromszor fordult elő a település történetében, 5 cm-nyi hó 1932-ben esett, utoljára mindazonáltal 1949-ben havazott. Február a legcsapadékosabb hónap, de ez sem nagymértékű, minden évben mindössze 330-410 mm eső esik Los Angelesre.

Los Angelest tartják a Föld szórakoztatóipari fővárosának, a belvárostól ÉNY-ra eső Hollywood városrész neve az egész világon egyet jelent a hollywoodi filmgyártással. Az országon belüli kulturális fővárosi címen New Yorkkal osztozik. A szórakoztatóipar leglényegesebb ága a filmgyártás, de releváns zenei, képzőművészeti és építészeti centrum is.

A település a óriási Dél-Kaliforniai Autópálya hálózat centrumában fekszik. Habár a település az hatalmas forgalmi dugókról és a túlmotorizáltságról hírhedt, az év legtöbb napján az utak nagyjából sikeresen vezetik le az összesen napi 160 millió km-t közlekedő autóáradatot.

A településben a Megyei Közlekedési Hatóság üzemelteti a tömegközlekedést, ami buszokból, metróból és magasvasutakból áll, ezek is több mint egymillió utast szállítanak naponta.

A települést 5 fő és több kisebb közforgalmú repülőtér szolgálja ki, ez rekordnak számít az amerikai nagyvárosok közt. Fő reptere a Los Angeles-i internacionális repülőtér (LAX), a Föld 5., az állam harmadik legforgalmasabb repülőtere, 2003-ban 55 millió utas és kétmillió tonna áru haladt át rajta.

Az egybefüggő Los Angeles – Long Beach-i kikötő a Föld legforgalmasabb és területét nézve harmadik legnagyobb konténer terminálja. A kereskedelmi kikötők mellett jó néhány kisebb-nagyobb sport- és yachtkikötő házigazdája a csaknem százezernyi kishajónak.