London a királyi főváros

London a királyi főváros

London, az Egyesült Királyság és Anglia fővárosa méltán az egyik leglátogatottabb úti cél Európában. London azonban nem csak az öreg-kontinensen, de világviszonylatban is neves és érdekes úti cél lehet. Nem csoda hát, ha a Magyarok körében is kedvelt turista célpont.

London a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja, GDP termelésben az ötödik, míg a területi kiterjedését nézve Európa legnagyobb városa. Említésre méltó, hogy a város a 43 egyetemével ezen a téren is vezető pozíciót tölt be Európában. London lakossága sokrétű, az itt élő közel tízmillió ember kb. 300 nyelvet beszél! Évente kb. 27 millió turista, nyaraló választja a látnivaló és nevezetesség angol fővárosát úti cél gyanánt.

London egy utazás alkalmával számtalan érdekesebbnél érdekesebb látnivaló és nevezetesség bemutatásával várja a turistákat. A legismertebb nevezetesség, a fő úti cél amiért a nyaraló idelátogat az a londoni Tower, egy középkori épületegyüttes a Temze partján. Ezt a történelem folyamán már használták erődítménynek, fegyverraktárnak, királyi palotának és börtönnek is. Jelenleg itt őrzik a brit koronaékszereket.

A Westminster-palota képét talán már mindenki látta, jellegzetes óratornyával, amely Big Ben néven vált ismerté. Ebben az épületben található az Egyesült Királyság parlamentje. A palota a Temze északi partján, London központjában, a belváros közepén fekszik. Hasonló nevével, a Westminster-apátság is London egyik kedvelt úti célja. Mind építészetileg, mind pedig történelmi eseményeket tekintve a Westminster-apátság méltó turista látványosság. Látogatása egy élmény, egy utazás, vissza a múltba.

London a királyi főváros
London a királyi főváros

Szintén London ékkövének tartják a belvárosban található Buckingham palota megtekintését is. A turista látványosság mellett a Buckingham palota állami és uralkodói rendezvények helyszíne is. Az utazás Londonba, a Buckingham palota megtekintése nagymértékben hozzájárul, hogy jobban megismerjük az angol történelmet és kultúrát.

Szintén nagyon ismert és sokat mutogatott nevezetesség a Tower Bridge. A Temze felett átívelő neogótikus felnyitható híd ma már London egyik szimbólumává vált. Nincs olyan turista, nyaraló vagy üdülő, aki ne akarná felkeresni és megcsodálni ezt a nevezetes és látványos építészeti alkotást.

London, mint látható tele van érdekes és történelmi jelentőségű nevezetességgel és látnivalóval. Ugyanakkor modernebb látnivaló is akad itt. Ilyen a London Eye, más néven Milleniumi kerék, amely egy 1999-ben készült óriáskerék kilátó. A 135 m magas kilátó lassan forog a hozzáerősített kabinokkal. A magasból aztán szemügyre vehetjük London madártávlati képét, felismerhetjük a már látogatott vagy még fel nem fedezett látványosság helyét. Az utazás az óriáskerékkel kb. 30 percig tart, így van időnk szemlélődni.

A leírtak alapján joggal illethetjük kedvelt úti cél, turista nevezetesség, turista látványosság jelzőkkel London városát. Az utazás előtt érdemes megfelelő szállás, hotel után nézni, hiszen a sok-sok turista miatt nagy a zsúfoltság. Mindenesetre az úti cél adott, az utazás egyszerű és nem túl hosszadalmas, így szinte csak elhatározás kérdése, hogy mikor kerekedünk fel és látogatjuk meg Anglia fővárosát, London nevezetességeit.