Liverpool

Liverpool

Liverpool település és érseki kerület Északnyugat-Angliában, a Mersey folyó tölcsértorkolatának keleti oldalánál.

A település hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb, 70 méterrel magasodik a tenger fölé. Északról Sefton, keletről ugyanakkor Knowsley kerülete övezi, miközben a Mersey túlpartján Birkenhead és Wallasey városával néz farkasszemet. A település centruma csaknem 5 mérföldnyire van a Liverpool öböltől és az Ír-tengertől.

Liverpoolt, amely Anglia egyik legjelentősebb, és ötödik legnépesebb települése, a Liverpool Települési Tanács kormányozza, egyike annak az öt tanácsnak, ami Merseyside grófságban funkcionál. A 2002-es népszámlálás információi alapján a településnek 441 477 lakosa van, Merseyside grófsággal közösen mindazonáltal 1 362 026 fő tartozik hozzá. Liverpool lakosai magukat nem angoloknak, „Scouser”-öknek tartják, mely titulus a jellegzetes liverpooli ételből (scouse, magyarul vagdalt húsos főzelék) adódik. Később a scouse kifejezés a liverpooli dialektus szinonimájává is vált.

A 19. század végére Liverpool a „Birodalom Második Kikötője” lett, hála annak, hogy London után a legtöbb áru a Mersey parti településen ment át. Ekkorra nagymértékű ipari központtá is vált a helység, és bár mára a gyárak nagy része megszűnt, még folyamatosan széles körben elterjedt tengeri kikötőváros.

Liverpool a hazája két, nemzetközileg is széles körben elterjedt labdarúgó klubnak, az Everton FC-nek és a Liverpool FC-nek.

A sport mellett internacionális hírű kulturális centrum is a település, különösen nevezetes a könnyűzenéről, merthogy Liverpool, például a történelem egyik legsikeresebb együttesének, a Beatlesnek, illetve Heidi Rangenek (alapító Sugababe) is a szülővárosa. 2008-ban Liverpool volt Európa kulturális fővárosa.

Liverpool nemzetközileg is ismert kulturális centrum, különösen gazdag a könnyűzenei, előadó- és vizuális művészeti történelme.

A település amellett népszerű a „Liverpooli versek”-ről, amelyek írói közül Roger McGough és Adrian Henri a leghíresebbek. A Henri, McGough és Brian Patten által írt, „The Mersey Sound” című antológiából ugyanakkor első, 1967-es kiadása óta immáron nagyjából 500 ezer példányt adtak el.

2003-ban ugyanakkor Liverpoolt jelölték Európa kulturális fővárosának. 2004 és 2009 közt nagyon sok kulturális programot tartanak a településben, melynek a csúcspontja a 2008-as évben lesz.

Liverpool építészeti szempontból rendkívül gazdag település, több mint 2500 bejegyzett műemlék objektuma van, melyek közül 26 I., 85 ugyanakkor II. fokozatú védettség alatt áll. A 18. század végének fennkölt szellemiségű alkotóinak örökségeként egész Angliában kimagaslóan magas mennyiségű nem anglikán objektum áll a Mersey parti településben, Westminsteren kívül egyetlen angol településben sincs annyi köztéri szobor, mint Liverpoolban, London után a kikötővárosban fedezhető fel Anglia legtöbb bejegyzett látnivalója és bármily’ meglepő, de több György korabeli (I., II., III. és IV. György (1715-1830) uralkodása alatti) alkotmánya van, mint az ilyen stílusú házairól ismert Bath-nak. Sok jól ismert angol építész dolgozott Liverpoolban, például Peter Ellis, Harvey Lonsdale Elmes, John Foster, Sir Giles Gilbert Scott, Sir Edwin Lutyens és Sir Frederick Gibberd.

2004-ben Liverpool vízparti látképe felkerült az UNESCO Világörökség listájára, ezzel is jelezvén a település jelentőségét a világkereskedelemben és a dokk modern műszaki megoldások fejlesztésében.

A dokkok régóta tekintélyes helyet foglaltak el Liverpool történelmében, vitathatatlanul a legismertebb közülük az Albert Dokk: ez a Föld első zárt, tűzbiztos dokk- és raktár épületegyüttese, és Nagy-Britannia első olyan építménye, melyet egész egészében öntött vas, tégla és kő felhasználásával készítettek. Az 1980-as években felújították, és Anglia legnagyobb I. kategóriás védettségű épületegyüttesévé vált. Az öreg dokképületekben kapott helyet a Merseyside Tengerészeti Múzeum, a Liverpooli élet Múzeum és a Tate Liverpool. A dokkok közt látható a Stanley Dock Tobacco Warehouse, ami 1901-es átadásakor a Föld legnagyobb objektuma volt.

A Pier Head nyújtja kétségkívül a leglátványosabb képet Liverpoolról, a móló mögött helyezkedik el mivel a Három Grácia (Three Graces), a település három legnevezetesebb létesítménye. Az első közülük a Royal Liver Building, mely az 1900-as évek elején épült, a két tornyán található bronz kupolákon egy-egy Liver Bird (Liver madár, Liverpool szimbóluma) érzékelhető. A második a Cunard Building, a Cunard hajótársaság egykori főhadiszállása. A harmadik objektum mindazonáltal a Port of Liverpool Building, a Mersey Dokk és Kikötő Tanács egykori építménye, valahonnan a dokkok életét irányították egykoron.

A Liverpool városába érkező több ezer bevándorló és hajós következtében a településben erőteljes vallási sokszínűség alakult ki, mely mind a mai napi megmaradt. Ennek betudhatóan sok heterogén vallás temploma megtalálható a településben, kiegészítve két keresztény katedrálissal.

Liverpool plébániatemploma, a Miasszonyunk és Szt. Miklós templom, melyet a helyiek „hajósok templom”-ának neveznek, 1257 óta magasodik a település tengerpartja mellett. Ebben a pillanatban is rendszeresen tartanak benne katolikus miséket. Figyelemre méltó ezen kívül az 1870-ben bizánci stílusban épült Szt. Miklós görög ortodox templom, ezenkívül az 1883-ban emelt, északi építészeti stílusjegyeket magán viselő Gustav Adolfus Kyrka, ami a svéd tengerészek temploma volt.

A kereskedelemből származó vagyonának betudhatóan Liverpool a 20. század elején megengedhette magának, hogy ugyanabban az időben két, óriási katedrális építésébe is belefogjon. Az anglikán székesegyházat Sir Giles Gilbert Scott tervezte – máig ez a leghosszabb hajójú, leghatalmasabb orgonájú és leghangosabb harangú székesegyház a világon. A római katolikus érseki székesegyházat Sir Edwin Lutyens tervei alapján kezdték el építeni, de a kripta elkészülte után elfogyott a pénz. Lutyens halála után Sir Frederick Gibberd áttervezte az épületet, és egy, az eredendően tervezettnél kisebb katedrális jött létre végül, de még mindent összevetve is ebben van a Föld legnagyobb festett üvegablaka. A két katedrális közti utat Remény Útjának hívják.

A William Brown Street környékét Liverpool „Kulturális negyed”-ének is nevezik, merthogy az itt látható három figyelemre méltó neo-klasszicista épületben a William Brown Könyvtár, a Walker Art Gallery és a Liverpool Világmúzeum kapott helyet. Nem nagy távolságra tőlük áll a település valószínűleg leglenyűgözőbb neo-klasszicista objektuma, a St. George’s Hall, ami eredendően koncert teremnek és bírósági épületnek készült egyben. Ezeknek az épületeknek a környékén látható a Wellington emlékmű és a Seble szökőkút is.

Az 1754-ben épült Városháza gyönyörűen megtervezett belső tere is sok látogatót vonz.

A Liverpooli Egyetem Viktória Háza a fázis divatjának megfelelően vörös téglából épült, mindent összevetve méltó tagja a „Vörös téglás egyetemek” néven emlegetett, szerte Angliában megtalálható, hasonló stílusú egyetemi intézményeknek. A Victoria Building legimpozánsabb része az óratorony.

Pár liverpooli nevezetesség nem igazán a funkciójából adódóan vált híressé, hanem másfajta okokból. Mint amilyen a „Williamson alagútjai”, mely alagutak a Föld legfeleslegesebb járatainak számítanak. A Philharmonic Hall-lal szemben található Philharmonic Dining Rooms-ot ugyanakkor a világszerte ismert viktoriánus kori, ékes mellékhelységei okán keresik fel a turisták.

Liverpoolt három Mersey alatti alagút köti össze a túlparttal, ezekből egyik, a Mersey Railway Tunnel, vasúti, amíg a két másik, a Queensway Tunnel (Királynők útja alagút) és a Kingsway Tunnel (Királyok útja alagút) ugyanakkor közúti.

Ezen kívül még folyamatosan rendszeres kompjárat (a Mersey Ferry) biztosítja a kapcsolatot Liverpool és Wirral (a Dee és a Mersey folyók által közrefogott régió) közt, a turisták jelentős boldogságára. A kompokat a Gerry and the Pacemakers nevű együttes tette világhírűvé a Ferry Cross the Mersey (Komp szeli keresztül a Mersey-t) című dalával, mely manapság minden komphajón megszólal, mikor Liverpoolban dokkolni készül a városnéző túra végén.

A Mersey-n egy híd is átível, összekötve Liverpoolt Runcornnal, ez a Silver Jubilee Bridge, de a köznyelv simán csak „Runcorn híd”-ként emlegeti.

2001-ben a Liverpool déli részén fekvő Speke kerületben elhelyezkedő repülőteret átnevezték John Lennon repülőtérre, ezáltal tisztelegve a település egyik legnevezetesebb alakja, az egykori Beatles tag előtt. A repülőtér logója Lennon saját magáról csinált karcolata, alatta mindazonáltal az Imagine című daluk egyik sora, a repülőtér mottója olvasható: „Above us only sky” (Fölöttünk már csak az ég van). A repülőtér volt az egyik leggyakoribb kiindulópontja a Beatles turnéinak, és a gépekbe beszálló énekesekről készült felvételek híressé tették a repülőteret a Földön mindenfelé.

A kikötő még ma is Liverpool egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontja, mert 2002-ben több mint 700 ezer utas használta a létesítményt, legtöbbjük természetesen a leginkább közkedvelt úti célok, a Man sziget és Írország felé indult innen. A Liverpool-Dublin útvonal nem kizárólag a turisták közt neves, a liverpooli fiatalok előszeretettel járnak keresztül az ír fővárosba egy-egy délutáni vagy esti buli kedvéért.

A Liverpool környéki vasúti forgalmat a helyi Merseyrail vasúti társaság intézi, a társaság 2028-ig birtokolja a Liverpool körzetében található vasúti közlekedés lebonyolításának jogát. Londonon kívül a Merseyrail útvonala az egyik legforgalmasabb Angliában, a cég napi 100 ezer utast szállít. A településen belül majdhogy nem végig a föld alatt futnak a vonalak. Két fő irányvonala van a Liverpoolból kivezető vasúti pályának, az egyik az Északi Vonal, ami Southport, Ormskirk, Kirkby és Hunts Cross felé vezet, a másik mindazonáltal a Wirral Vonal, ami a Mersey Railway Tunnelen át szeli keresztül a folyót, West Kirby, New Brighton, Ellesmere Port és Chester irányába.

A település fő távolsági közlekedést szolgáló vasútállomása a Lime Street pályaudvar. Innen indulnak például a Londonba, Manchesterbe, Birminghambe, Prestonba, Leedsbe, Sheffieldbe, Nottinghambe és Norwichba közlekedő járatok.