Lisszabon méltatlanul elhanyagolt turista célpont

Portugália, Lisszabon Praça do Comércio tér

Portugália számos érdekes látnivalója közül elsősorban Lisszabon emelendő ki. Nem csak a főváros jellegének köszönhetően, hanem azért mert ebben a városban, illetve a környékén él az ország lakosságának több mint negyede.

Míg Lisszabon város alig félmillió lelket számlál, addig a település vonzáskörzetében közel hárommillió ember telepedett le. Nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen a térség még európai mércével is gazdag, az egy főre jutó GDF jelentősen magasabb, mint az Unió átlagát tekintve.

Portugália, Lisszabon Praça do Comércio tér
Portugália, Lisszabon Praça do Comércio tér

Lisszabon elhelyezkedése miatt az Európa szárazföldi területei közül a legnyugatibb fekvésű főváros. Az Atlanti-óceán partján helyezkedik el, körülötte több nagy település alkotja az agglomerációt.

A város klímája mediterrán, Lisszabon az egyik legmelegebb európai főváros. A tavaszi és a nyári hónapok általában naposak és a maximum hőmérséklet júliusban és augusztusban körülbelül 30 °C, illetve a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 °C között váltakozik. Csapadék nyáron gyakorlatilag nincs, míg a téli hónapokban akár jelentős mennyiség is hullhat.

A Portugál főváros történelmi központja a város hét dombjára épült. A belvárosban ezért az utcahálózat sok esetben túlságosan szűk ahhoz, hogy a járműforgalom engedélyezve legyen. Ezeken a helyeken a tömegközlekedést három siklóvasútvonal és egy Santa Justa névvel illetett felvonó biztosítja. A város nyugati felét a Monsanto Park természetvédelmi területe foglalja el, amely közel 10 km²-es területével Európa egyik legnagyobb városi zöldfelületei közé tartozik.

Portugália, Lisszabon Torre de Belém őrtorony
Portugália, Lisszabon Torre de Belém őrtorony

Lisszabon meglehetősen népszerű a turisták körében, sokan utaznak ide, gyönyörködnek a látványosságokban. A sétát érdemes a történelmi negyedben kezdeni, bár az 1755-ös földrengés, illetve az azt követő cunami során a város épületeinek mintegy 85%-a megsemmisült. Az Alfama negyed azonban túlélte a pusztulást, fenntartva jellegzetes építészeti alkotásokat és látnivalókat az utókornak. Ugyancsak érdekes látnivaló az Aqueduto das Águas Livres vízvezeték, amely még a földrengés előtti időből maradt meg.

Egy valamire való város mit sem ér erőd nélkül. Lisszabon is büszkélkedhet eggyel, mégpedig a Castelo de Sao Jorge citadellával. A régi erődítmény ma az egyik legnépszerűbb látványosság a Portugál fővárosban. Aki ide utazik megnézheti még a Mosteiro dos Jerónimos kolostort, a város legrégebbi templomát, a Sé Catedral-t vagy a Torre de Belém őrtornyot, hogy csak néhányat említsünk a neves látnivalók közül.