Lima, az örök tavasz városa

Lima, Peru fővárosának látképe

Lima Peru fővárosa. Az ott élő népesség jelentős léptékben növekszik, több mint 9,5 millió fő. 2007-ben Lima Metropolitana 8,5 millió lakost számolt, ami 30%-a Peru népességének. Közönséges dél-amerikai nagyváros, óriási társadalmi különbségekkel.

Lima az állam partjának közepén, a Csendes-óceán szélén fekszik. A települést az Andok nyúlványai veszik körbe félkaréjban, a település a Rimac folyó völgyében, annak bal szélén, 130 méter tengerszinttől számított magasságban található sík terepen épült.

Lima szeizmikus övezetben fekvő település, ahol sokszor előfordulnak a kisebb-nagyobb földlökések, ráadásul több alkalommal sújtotta nagyobb földrengés is a települést, melyek közül 1746-ban Lima tekintélyes hányada összeomlott, például a katedrális háza is. Legutóbb 1970-ben is volt itt nagyobb természeti katasztrófa.

Lima, Peru fővárosának látképe
Lima, Peru fővárosának látképe

Éghajlat

Bár a település az Egyenlítőhöz valamelyest közel helyezkedik el, klímája ennek ellenére nem igazán trópusi. Limát a Humboldt-áramlat befolyása miatt az „örök tavasz” településének nevezik. A Csendes-óceán hideg áramlata itt délről észak felé tartva lehűti a levegőt, így az évi középhőmérséklet 18,4 C. Az év legmelegebb hónapja a február átlag 22,5 C-os hőmérsékletével, amíg a leghidegebb az augusztus és a szeptember, ekkor csak átlag 15 C van.

A Humboldt áramlatnak hála Limára hónapokon keresztül felhőréteg telepszik, ellenben ez a tenger irányából áramló hideg okán nem száll fel, így csapadék sem jön létre. Az itt hulló csapadék évi átlaga csak 30 mm. A páratartalom teljes évben 80 százalék körül van, záporeső, vihar, villámlás itt idegen, télen pedig több órán keresztül szitál a helybeliek által “garuának” nevezett köd.

Látnivalók

 • Főtér – Plaza Mayor (ezelőtt Plaza de Armas)
 • Katedrális, a limai székesegyház (Catedral) – 1538-ban jött létre, de kicsinek bizonyult, így 1572-ben bővíteni kezdték. 1625-ben felszentelték. 1746-ban a földrengés következtében összeomlott, de rövidesen felújították. A főbejárattól jobbra felfedezhető kápolnában található koporsóban helyezték el Francisco Pizarro hamvait.
 • Kormányzói (Elnöki) Királyi kastély – Palacio de Gobierno: 1920-ban épült.
 • Városháza – Municipalidad: 1945-ben épült. Itt fedezhető fel a Panco Fierro Galéria is.
 • San Francisco kolostor – Convento de San Francisco: Vallási témájú festményeket és több ezer kötetes könyvtárat tekinthet meg a vendég. Érdekessége, hogy a földalatti folyosók 25 000 eltávozott maradványait rejtik, mert 1808 előtt a limai lakosok oda helyezték halottaikat.
 • Santo Domingo domonkos templom és kolostor: 1540 – 1599-ig épült. Két sírbolt érzékelhető a templomban: Santa Rosa, Peru egyetlen női szentje, azonfelül San Martín de Porres, az első fekete szent az amerikai kontinensen.
 • Iglesia de Las Nazarenes templom: Az El Señor de los Milagros rendezvény kiindulópontja. Minden év október 28-án innen indulnak a hívők lila ruhában a fesztiválra.
 • Plaza San Martín: Lima második leglényegesebb tere. 1921. július 28-án adták át a limai függetlenség kikiáltásának és a perui állam születésének 100. évfordulójára. A felszabadító San Martín tábornok Mariano Beulliure által 1921-ben csinált bronzszobra fedezhető fel itt.
 • Feria Artesanal művészpiac: Pánsíp, alpakakesztyű és aranyékszerek, ezenkívül a perui kultúra eszközei tekinthetők, amellett vásárolhatók meg a piacon.
 • Barrio Chinó – kínai városrész
 • Parque del Amor – Szerelmesek parkja: 1993-ban Valentin-napon egy csókolózó ifjú pár szobrát adták át a parkban.
 • Állatkert: A tengerpart, a hegyvidék és az Amazonas-medence állatvilágát tárja a közönség elé.
 • A Csendes-óceán Krisztusa
Lima, Peru fővárosa, Székesegyház
Lima, Peru fővárosa, Székesegyház