Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét

Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét

Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét, a beruházást a nemzeti kastély- és várprogram keretében finanszírozzák.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára nyomatékosította, Magyarország jövője akkor biztosított, ha 20-30 éves távlatban a térség vezető államává és Európa egyik legélhetőbb országává tud válni. Ehhez létfontosságú a családtámogatás, a gazdaságfejlesztés és a kultúra támogatása, a múlt értékeinek megőrzése és átadása a jövő részére. Erre a gondolatra építve teremtette meg a kormány a nemzeti kastély- és várprogramot hatvanmilliárd forintos kerettel, húsz kastély és 19 vár megújítására országszerte – mondta az államtitkár.

Azt mondta: a program „nem kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról”.

Tuzson Bence elmondta továbbá, hogy a mosonmagyaróvári várban üzemel a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara; az agrár-felsőoktatási képzés idén kétszáz éves a településben, amely a magyar agrár felsőoktatás bölcsője.

Jókora István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési követe azt mondta el, hogy az alapkő a megújulás alapköve, amire fel lehet építeni a 21. század agráriumát és meg lehet találni a vár 21. századi szerepét, hogy a lehető legtöbb kiművelt gazdászt képezzen.

A miniszter megköszönte a kormánynak a pártfogást, amellyel új lehetőséget ad az agrárium és a település részére is. „Sikeres, kiművelt gazdászfők nélkül nincs sikeres agrárium”, és ebben élen kell, hogy járjon a település ma is – fűzte hozzá.

Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kijelentette, hogy a mosonmagyaróvári vár az egyetlen alkotmány Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik.

A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, illetve élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret formálnak ki.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora közölte, a fejlesztéssel azt a védelmi szerepkört, melyet a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet.

Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy az utóbbi évtizedek egyik óriási és legjelentősebb helyi beruházása a vár felújítása, s a kialakítandó turisztikai center a térség turisztikai zászlóshajója lehet.

mti