Lesotho

Lesotho

Lesotho, vagy hivatalos nevén a Lesothói Királyság Dél-Afrikában, a Dél-afrikai Köztársaság területébe ágyazva látható enklávé. Egyike annak a három országnak a világon, melynek egész kiterjedése egy másik állam határain belül fekszik. Az állam kiterjedése 30 355 km2, népessége 2 millió fő. Fővárosa és egyben legnépesebb települése a 330 000 fős Maseru. Az állam brit koronagyarmat volt Basutoföld néven 1822 és 1966 közt. Függetlenségét 1966. október 4-én nyerte el.

Lesotho neve az ott élő lakosság, a szotók nevéből ered, akik önmagukat basothónak nevezik, durva fordításban annyit tesz: “A sesotó nyelven beszélő emberek földje”.

Lesotho már-már egész kiterjedése egy fennsíkon fekszik, 80%-a 1800 m felett van. Keleten a 2000-3000 m magasságú Sárkány-hegység övezi, miközben nyugat felé kb. 1400 m-re kevesebb lesz a magasság, ami Lesothót a Föld legfentebb elhelyezkedő országává teszi. A legmagasabb hegy a Thabana Ntlenyana, amely 3482 m magas. Emiatt hűvösebb az éghajlat, mint az Egyenlítőtől való távolságból következne.

A nagy magasság a hasonló földrajzi szélességen elhelyezkedő vidékekhez képest alacsony hőmérsékletet okoz. A napi és az évszakok közti hőingadozás nagy (-15 C – +35 C). Az átlagos évi középhőmérséklet Budapesten 15 C. Nyaranta Budapesten, Maseruban és környékén a hőmérséklet napi csúcsai gyakran elérik a 30 C-ot is. A hegyekben, a magasabb területeken gyakran fagy. Telente az alacsonyabb vidékeken a -7 C gyakran előfordul, amíg a magasabb területeken a -18 C is előfordul. Havazások gyakran előfordulnak májustól szeptemberig a felföldi területeken, miközben a legmagasabb hegyvidéki területeken teljes évben lehet havazásra számítani. A legtöbb csapadék a nyári zivatarok esetén esik, 650 mm és 2000 mm közti mennyiségben, tájanként változóan. A nyár novembertől márciusig tart.

A hegyi legelőkön a félnomád pásztorkodás a sajátos. Az állam nagyszámú juh-, kecske- és szarvasmarha-állománnyal ellátott. Egyetlen nemzeti parkja van, a Sehlabathebe Nemzeti Park. Elhagyott, nehezen járható, aránylag érintetlen hegyvidék.