Látogatóközpont épül a Turul emlékműnél Tatabányán

Látogatóközpont épül a Turul emlékműnél Tatabányán

Gerecse kapuja néven épít látogatóközpontot a tatabányai önkormányzat a megyeszékhely fölé magasodó Turul emlékmű közelében 600 millió forintos beruházással – ismertette a polgármester.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) közölte, az ötszáz négyzetméteres létesítményben vendéglő, állandó és időszakos kiállítások és ajándékbolt kap helyet.

A centrum egy év múlva fogadhat érdeklődőket. A beruházással egy időben felújítják az emlékműhöz vezető utat, a parkerdőben új tanösvényeket jelölnek ki és kisebb rekonstrukciókat végeznek el a Turul szobron és talapzatán.

A polgármester kijelentette még, a tatabányaiak és az ide érdeklődők több évtizedes elvárásának tesz eleget a település a turisztikai bemutatóközpont létrehozásával. Az alkotmány vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, ezután munkáikból kiállítást nyitottak és szavazni lehetett az alkotásokról.

A szakmai zsűri és az 1501 szavazó döntő része Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A hatszáz millió forintot meghaladó beruházás megvalósítására a település 514 millió forintos uniós patronálást nyert el.

A Tatabánya melletti Kő-hegy település felé néző sziklaperemén található Turul emlékmű Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére felidéz. A millennium kapcsán Komárom vármegye döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, melyet 1907-ben avattak fel.

A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méteres. Ezzel Európa egyik hatalmas, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel.

A Tatabánya jelképévé vált Turul emlékművet írásaiban Jókai Mór örökítette meg, illetve Feszty Árpád megfestette, az alkotás az Észak-Komáromi Duna Múzeumban nézhető meg.

mti