Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika

Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika, zsiráfok

A Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika legnagyobb természetvédelmi területe. Kiterjedése mintegy 19 000 km2, ami csaknem Svájc területének a felével egyenlő nagyságú. A park mintegy 350 km hosszú és átlagosan 60 km szélességű. Ugyanakkor a védett régió a két szomszédos országban, északon Zimbabwe, keleten pedig Mozambik területén tovább folytatódik és együttesen alkotják a Limpopo természetvédelmi területet.

Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika, elhelyezkedés
Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika, elhelyezkedés

A Kruger Nemzeti Parknak több bejárata is van, ahol évente több százezer turista érkezik. Elsősorban a terület élővilága, az érintetlen vadon vonzza a látogatókat. A Kruger Nemzeti Park képes megmutatni szinte az összes neves afrikai állatfajt, mint az oroszlán, a kafferbivaly, a zsiráf, a pávián, a víziló, a gepárd, a zebra, az afrikai vadkutya, az orrszarvú vagy a különféle antilopok, hogy csak néhányat említsünk. Összesen mintegy 1900 növényfajt és több mint 500 állatfajt (ezek nagyrészt madarak) figyelhetünk meg.

A természetközeli megfigyelésekhez több útvonal került kialakításra. Érdemes megjegyezni, hogy a Kruger Nemzeti Park nagy része kizárólag autóval látogatható és a turista nem szállhat ki a gépjárműből. Ez nem kizárólag a természeti értékek megőrzésére, de a turista testi épségének biztosítására is szolgál. A vadőrök nem egy történetet tudnak mesélni, amikor vadállat emberre támadt.

A számtalan látnivaló mellett a Kruger Nemzeti Park a turisták minden igényét képes kielégíteni. A parkban számos tábor áll rendelkezésre, ahol elektromos kerítés garantálja a teljes, háborítatlan nyugalmat. A szállás kényelmi komfortját az utazás előtt már érdemes kiválasztani, hiszen jó előre le kell foglalni a szállodai szobákat, de választhatjuk a puritánabb és kisebb költséggel járó sátrazós megoldást is. Minden táborban biztosított a kiváló tisztálkodási lehetőség, akár több napos tartózkodás esetén sem lehet okunk panaszra.

Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika
Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika, látkép

Az éjszakai táborok mellett nappali pihenő, frissítő táborok is várják az utazás során megfáradt látogatót. Ezeken a helyeken általában együtt jár a kényelem és az élmény, hiszen a frissítő elfogyasztása közben érdekes látnivalókkal is elszórakoztat a park.

A Kruger Nemzeti Park hatalmas kiterjedése, illetve számtalan látnivalója miatt érdemes több naposra tervezni az utazást. Persze, ha már itt vagyunk átruccanhatunk Mozambikba vagy Zimbabwébe, már csak ezért is, hogy lássuk azt a kontrasztot, ami az országok közötti gazdasági fejlettséget jól tükrözi.