Közép-Amerika gyöngyszeme Costa Rica

Costa Rica Arenal vulkán

Costa Rica Közép-Amerika igen kedvelt turista célpontja. Az aránylag kis ország megannyi érdekességgel, látnivalóval csábítja a pihenésre vágyókat.

Történelmét tekintve a Kolumbusz előtti korban Costa Rica lakossága ahhoz az átmeneti övezethez kötődött, amely áthidalta a közép-amerikai és az andoki magaskultúrákat. Aktuális állásfoglalások alapján főleg a mai Kolumbia irányából érték kulturális behatások. A korszerű Costa Rica kultúrájára az indián befolyás hozzávetőlegesen alacsony, mert többségük elpusztult a himlőhöz hasonló járványos betegségekben és a spanyolok bánásmódja következtében.

A spanyol gyarmati korban a forgalmi problémák miatti viszonylagos elszigeteltségben a spanyol koronától való függés aránylag laza volt. Costa Rica volt a legszegényebb spanyol gyarmat Közép-Amerikában.

Az afrikai eredetű costa-ricaiak felmeői Jamaicából érkeztek vasútépítésre. A vasút a központi felföld városi lakosságát kötötte össze a karibi partvidéken fekvő Limón kikötővel. A vasút megépítéséért cserébe Costa Rica kormánya a vasút részére bérbe adott területeket a nyomvonalon felül szintén, amin a vasúttársaság banánt termesztett és az Egyesült Államokba exporttált. Végül a banán a kávé mellett Costa Rica exportjának egyik fő terméke lett.

Az ország népessége mindössze 4,5 millió ember, melynek 60 %-a a városokban telepedett le. A lakosság 87 %-a európai származású és csak 1% az indián.

Costa Rica látnivalók

San José Costa Rica fővárosa, ráadásul az ország közlekedési csomópontja is. Megjelenésében az észak-amerikai hangulat, áruházak, bevásárló központok és gyorsétteremláncok mellett egy-két érdekes múzeumot, remek éttermeket és színes piacokat egyaránt találunk a városban. Érdemes meglátogatni a Museo Nacional-t, azaz a Nemzeti Múzeumot, ahol a régészeti leletek mellet, a gyarmati időkből származó bútorokat, ruhákat és vallási tárgyakat is láthatunk. A Museo del Oro Precolombino otthont ad a Kolombus előtti idők szemet gyönyörködtető aranykincseinek, a Museo de Jade-ban pedig a világ legjelentősebb jade szobor kiállításában gyönyörködhetünk.

Az ország északnyugati részében található Parque Nacional Volcán Arenal centrumában fedezhető fel a majdnem szabályos kúp alakú, 1633 m magas Arenal vulkán. A vulkán ma is aktív, 1968-ban a kiömlő láva miatt több tucat ember esett áldozatul. A vulkán aktivitása hétről hétre változó, néha a kiömlő lávát és szétrepülő köveket figyelhetik meg a turisták, míg egyéb alkalmakkor sokkal nyugodtabb és alig vehetőek észre a klasszikus vulkáni jelenségek.

Costa Rica Poas kráter
Costa Rica Poas kráter

A Parque Nacional Santa Rosa Costa Rica legrégebbi és egyben legjobban fejlesztett nemzeti parkja. Gyakorlatilag az ország észak-nyugati sarkát magába foglalja, beleértve a Csendes-óceánba benyúló Santa Elena-félszigetet is. Ez Közép-Amerika leghatalmasabb kiterjedésű száraz trópusi erdeje, és ez a veszélyeztetett teknősök egyik védett fészekrakó helye is.

A csendes-óceáni partvidéket sem érdemes kihagyni, amikor erre járunk. A parton kivételes barlangokat, öblöket találunk, melyek a fürdésre és szörfözésre ugyancsak kedvezőek.

A karibi partvidéknek több kulturális látványossága is akad. Ebből következik, hogy a vidék mintegy fele nemzeti park, védett állat- és növényvilággal. Az egyik legszebb park a Parque Nacional Tortuguero, ahol a zöld tengeri teknősök védett telepe is található. A teknősök mellett trópusi madarak, különféle majmok és gyíkok változatos sokasága nyűgözi le a turistákat.

Costa Rica hajós túra a Parque Nacional Tortuguero nemzeti parkban
Costa Rica hajós túra a Parque Nacional Tortuguero nemzeti parkban

Ételek és italok Costa Rica-ban

A Costa Rica-i ételek felettébb egyszerűek, de sok olajjal és fűszerrel készítik el őket, ezáltal az európai gyomor részére elsőre nehéznek tűnhet. A legtöbb étel fő alapanyaga a rizs, a kukorica és a bab. Az ország nemzeti étele a gallo pinto, ez a fekete babból és sült rizsből fejlesztett finomság. A gallo pinto ízesítve egy kis káposztával, paradicsommal és hússal, és már el is készült az ízletes ebéd. Zöldséget nyersen meglehetősen kevés alkalommal szolgálnak fel, a costa ricaiak az mindent megsütnek, amit lehet. Érdekesség, hogy a több mint ezer km hosszú tengerpart ellenére a rákok, a halak meglehetősen drágák. Ennek oka, hogy keveset halásznak, főleg importálják a tengeri ételeket.

Az ország egyik nemzeti itala a guaro, egy cukornádléből főzött, édeskés ízű szesz. Ezen kívül örömmel isszák a fresco de frutas nevű italt szintén, amit leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy egy kóla-víz alapon lebegő gyümölcssaláta. A turisták egyöntetű véleménye szerint szerfelett finom. Feltétlen kóstoljuk meg, ha erre járunk!