Köln és a kölni dóm elválaszthatatlanok

Köln és a kölni dóm elválaszthatatlanok

Az ország nyugati peremén található Köln Németország negyedik legnagyobb városa. A várost kettészelő Rajna, illetve a kölni dóm az, amit minden turista már az utazás megkezdése előtt felvesz a látnivalók listájára, pedig Köln rengeteg más érdekességet is tartogat.

A város történetét már 50-ben jegyzi a germánok alapította, majd római várossá lett Colonia Claudia Ara Agrippinensium néven. Ebből a névből, rövidítésekből alakult ki a ma is használatos Köln. 310-ben Konstantin császár itt építtetett hidat, majd 313-ban megválasztották a város első ismert püspökét is. Köln már a középkorban is jelentős város, sőt talán a Német Birodalom legnagyobbja volt. A város ékességének számító kölni dóm építését 1248-ban kezdték és ma az egyik legnagyobb turistalátványosság. A történelem viharai folyamán Köln városa hol a Frankok, hol a Római Birodalom, hol a Franciák, hol pedig a Poroszok felügyelete alá tartozott. A nevének kezdőbetűjét is cserélték már 1900-ban egy porosz rendelet miatt Köln helyett Cöln-re, majd 1919-ben a polgármesternek köszönhetően vissza. A második világháborúban Köln 262 légitámadást élt meg, melyben a házak nagy része odalett. Érdekesség, hogy a kölni dóm megúszta a bombázásokat, legalábbis nem omlott össze. 1975-ben Köln már ismét a német nagyvárosok között szerepel és a mai népessége éppen meghaladja az egymilliót.

Köln legnagyobb nevezetessége a többször említett kölni dóm, a város szimbóluma, a Világörökség része. A legtöbb turista úti cél megfogalmazásakor ezt jelöli meg. Az utazás már ezért megérheti, de Köln számos egyéb látnivalóval is kecsegtet. Ilyen például az illatos ház, ahol harangjáték és kis múzeum várja a turistákat. A Ludwig Múzeum nemzetközi porondon is híres, olyan művészek munkái találhatóak meg itt, mint Dali, Picasso és Kollwitz. Ezen remekművek mellett a Ludwig Múzeum természetesen alkalmi kiállításokkal is várja a látogatókat. Köln másik nevezetes múzeuma, amely talán a legjelentősebb iparművészeti múzeum egész Németországban, a kölni dóm mellett található Museum für Angewandte Kunst. Már az épület is megéri az utazás fáradalmait, de akit érdekelnek a bútorok, a textíliák és kerámiák, azok a kiállított tárgyakban is kedvüket lelik.

Egy tikkasztó utazás után mit is várhatna el szívesebben a nyaraló, mint a helyi ital specialitást. Kölnben ilyen a Kölsch sör, amit érdemes megkóstolni. Ezt ugyanis sehol máshol a világon nem lehet, mivel egyezmény védi és kizárólag Köln városához kapcsolja. A gyerekekkel érkező, de talán a felnőtt turisták számára is jelentős nevezetesség és látnivaló a csokimúzeum. Amikor Köln városát úti cél gyanánt vesszük górcső alá, akkor érdemes még számolni a Rajna két partját összekötő kötélpályás libegőkabinnal, amivel az utazás ugyan hosszabb, de a kilátás jelentősen jobb.

Az utazás tervezésekor fontos figyelembe venni, hogy Köln nem csak turistákat vár ide rendszeresen. A kölni vásár messze földön híres és rendszeresen megrendezik, különböző témakörökben. Ilyenkor azonban minden szállás, minden hotel és minden apartman zsúfolásig meg van telve. Éppen ezért érdeme jó előre számba enni a lehetőségeket és a szállás foglalását időben elkezdeni. Legyen szó hotel, apartman vagy egyszerű szállás igényéről, Kölnben bőven akad kínálat, bőven válogathatunk a pénztárcánkhoz legjobban illő megoldások között, de csak akkor, ha időben megfogalmazódik az úti cél ideje.