Kezdetét vette a dél-balatoni Berek Világa Látogatóközpont megépítése

Kezdetét vette a dél-balatoni Berek Világa Látogatóközpont megépítése

Kezdetét vette a Natura 2000-es területet bemutató Berek Világa Látogatóközpont megvalósítása a Somogy megyei Ordacsehi közelében, csaknem 400 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból – közölte Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNP) vezetője sajtótájékoztatóján.

Az igazgató hangoztatta, a beruházás alatt megépül egy 200 négyzetméteres ház, ahol interaktív prezentáció, gyerekfoglalkoztató és irodák kapnak helyet. A látogatóközpont építését a jövő év közepéig kell befejezni.

Puskás Zoltán jelezte, újabb fejlesztéseket terveznek, a folytatáshoz – tanösvény kialakításához, lápon elhelyezett pallósor kiépítéséhez és infromációs táblák kihelyezéséhez – megint támogatásért fognak pályázni.

A nemzeti park információja alapján a Berek Világa Látogatóközpont indító projektje az Európai Unió hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési társfinanszírozással valósul meg.

A projekt célja a hazai Natura 2000 ökológiai hálózat ismertségének és társadalmi elfogadottságának javítása. A korszerű látogatóközpont a “megvédve bemutatni” elv alapján, a környezet terhelése nélkül fogja megismertetni a dél-balatoni térség élőhelyeit, sajátosságait, szezon- és időjárás-független programot kínálva.

mti