Keszthely

Keszthely

Keszthely a Dunántúlon, Zala megyében, a Balaton nyugati szegletében fekvő, élénk turizmussal, lényeges gazdasággal, hangsúlyos történelemmel és kultúrával büszkélkedhető település, a Keszthelyi járás centruma.

A Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl szélén, a Zala folyó torkolatától északi irányba fekszik, délen sík, északi irányba kissé dombos szektorban. A környéken van Zalai-dombság és Keszthelyi-fennsík dombjai, hegyei ölelik körbe a települést. Éghajlata az Adriai-tenger és a Balaton közelsége folytán kiegyensúlyozottabb, a nyár kevésbé forró, a tél kevésbé fagyos.

A település a tájék kulturális centruma. A Helikon könyvtár mellett önkormányzati könyvtár is funkcionál a településben. A Helikon könyvtár gyűjteményét a Festetics család teremtette meg. A könyvek közt több régi enciklopédia és régi nyomat látható.

A településben funkcionál a Pannon Egyetem Georgikon Kara.

A település évente több rendezvénynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Önálló kongresszusi központtal és színházzal ellátott.

2011-ben Keszthely-Klassz Esemény és Mesterkurzus megnevezéssel a környéken egyedi internacionális komolyzenei fesztivált és mesterkurzust rendeztek, például Sass Sylvia, Rost Andrea, Fassang László, Eric Herrero és a fesztiválvezető Bálint NatáLia segédkezésével. A siker ellenére folytatás egyelőre nem valószínűsíthető.

2013 óta minden szeptember elején internacionális verklifesztivált rendeznek a településben.

Látványosságai

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum)

Balatoni Múzeum

Georgikon Majormúzeum

Keszthelyi Pantheon

Marcipán Múzeum és Cukrászda

Mikus Galéria

Keszthelyi Néprajzi Múzeum – Panoptikum – Csigaparlament

Rádió és tv Múzeum

Keszthelyi zsinagóga

Cadillac Múzeum

Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma

Balatoni Borok Háza

Bacchus Bor- és Borászatieszköz-múzeum

Belvárosi Plébániatemplom

Szendrey Júlia szülőháza Szendrey-telepen

Fenékpusztán a római Valcum romjai

Fenékpusztai Madárvonulás-kutató Állomás

Babamúzeum

Vasúttörténeti Múzeum

A település déli határa közelében kezdődik a Kis-Balaton nádasrengetege

A településen áthalad az Országos Kéktúra.

A Basilica Minor rangú templom alapkőletétele 1927 májusában volt. 1938. május 22-én szentelte fel Piazza Adeodata velencei – karmelita rendi – pátriárka. Az 1930-as évszám azt hivatott alátámasztani, hogy a karmelita szerzetesek egy része abban az évben már beköltözhetett.