Keszeg, ökle és pisztráng versenyez az év hala címért

Keszeg, ökle és pisztráng versenyez az év hala címért

Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen – közölte a Magyar Haltani Társaság sajtótájékoztatóján.

Az információ alapján az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő vörösszárnyú keszeget többnyire a vízi növényzetben gazdag vizekből fogják. Táplálékát fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják, felismerni fölfelé nyíló szájáról, ugyanakkor vöröses úszóiról lehet.

A védett szivárványos ökle a legkisebb és legszínesebb Magyarországon van halak egyike. A szaporodás során a hím szivárványszínekben pompázik, a nőstényeknek mindazonáltal megnő a pár centiméter hosszú tojócsövük, hogy a nagyobb testű kagylók köpenyüregébe rakják ikráikat – ismertették.

A sebes pisztráng a sebes, oxigéndús vizeket kedveli. Legtöbbjük ismertetőjele, hogy olajzöld hátukat és világosabb oldalukat fehérlő udvarral körülvett piros foltok díszítik, a fiatalokat a testoldal nagyobb, szürke foltjai definiálják – olvasható a közleményben. Hozzátették, eszméletlen sporthal, így előszeretettel telepítik az erre alkalmas vizekbe, túlnépesítve ellenben károsíthatja az eredeti halfaunát.

mti