Jövőre nyílhat meg a szabadkígyósi kastély

Jövőre nyílhat meg a szabadkígyósi kastély

Az elképzelések alapján 2021-ben nyitják meg a nyilvánosságnak a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, ahol pillanatnyilag csaknem ötvenszázalékos a készültség – közölte a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. cégvezetője.

Glázer Tamás kijelentette, hogy a járványhelyzet nem befolyásolta a munkálatokat, azok megszakítás nélkül és zökkenőmentesen zajlanak 2019 tavasza óta. Modernebb lesz az 1875-1879 közt épült a kastély főépületének földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, ezenfelül a főépület közvetlen környezete. Restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, egész tető- és homlokzat felújítás, pótlólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg, emellett közműfejlesztést is végeznek – sorolta.

Közölte még, a beruházásra európai uniós forrásból eredendően 1,5 milliárd forintot fordíthattak, amit nemrég sikerült újabb 223,5 millió forinttal kiegészíteni. Hazai forrásból ugyancsak 1,5 milliárd forintot biztosítanak “Békés megye örökségvédelmi szempontból egyik óriási beruházására”.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a kastély egyes részein szólt arról, milyen attrakciókat terveznek a helyiségekbe. Az étkezőben kifejtette, egy 1895-ben készült fotó alapján állítják helyre a termet, ahol a kor étkezési szokásait mutatják ezután be. Újból megépítik az innen nyíló télikertet is, amit a Wenckheim-család beázási problémák folytán az 1930-as években elbontott.

Az egykori könyvtárszobában kijelentette, hogy hatalmas kutatómunkával 270 könyvet sikerült fellelniük, amely 1945 előtt a családé volt, és van remény újabb 600 kötet megtalálására, de az egykori hatalmas gyűjteményt vetítéssel ábrázolják ezután.

A grófnő hálószobája mellett találtak egy eredeti ülőkádat, amit 1879-ben már melegített vízzel tudtak megtölteni. Azt, hogy az Ybl Miklós által tervezett kastély korának egyik legkorszerűbb objektuma volt ezen át is érzékeltetik ezt követően, de utalnak erre a parkban megmaradt kandeláberek és a gázfejlesztő ház is – érvelt Virág Zsolt. Az ókígyósi kastély földszinti folyosóját tudniillik világítóudvarok látták el fénnyel, a kastély körül egykor gázlámpák világítottak. A világítógázt gázházban fejlesztették a konyha alkotmánya mögött.

Az eredeti eszközök sorát gyarapítja két vendégkönyv, amely az korábbi társadalmi élet színe-javát felvonultatja. Egyet a békéscsabai múzeumban találtak meg, egyet mindazonáltal sikerült visszavásárolni – közölte.

A miniszteri biztos szólt arról, hogy felméréseik alapján a közönséget leginkább a gasztronómia, a napirend és a kastély működése érdekli, így a Vendégségben Wenckheiméknél elnevezésű bemutatón bemutatják ezután a személyzet életét, tevékenységét is példaként egy eredetiben megtalált hívócsengő rekonstrukciójával. Szólnak arról is, hogyan szerezték be többek között a fűszereket, mindent összevetve a korabeli kereskedelmi viszonyokat is fel tudják villantani.

A kiállításon szó lesz arról is, hogyan éltek a grófi gyerekek, milyen angolkisasszonyok tanították őket, azok hogy kerültek Angliából Szabadkígyósra, és hogy volt közülük, aki helyi férfihoz ment feleségül.

Virág Zsolt kijelentette, a kastélyt még a felújítás előtt is 18 ezren nézték meg minden évben, azzal kalkulálnak, hogy évi 40 ezer vendég valószínűsíthető. Glázer Tamás megjegyezte, a kastély rendezvényhelyszínként is üzemel ezután, a vállalkozásbeli turizmus bevételeire is számítanak.

A sajtóbejáráson Glázer Tamás nyilvánosságra hozta, hogy a járványügyi helyzet kedvező alakulása folytán a NÖF szakaszosan újra megnyitja műemléki helyszíneit.

mti, fotó: Rosta Tibor