Jordánia, a kőbevájt város otthona

Jordánia, Petra a kőbevájt város

Teljes nevén Jordán Hásimita Királyság a közel-keleten fekvő arab ország. Északról Szíria, északkeletről Irak, délkeletről Szaúd-Arábia, délnyugatról az Akabai-öböl, nyugatról pedig Izrael és a Palesztinához tartozó Ciszjordánia határolja. Jordánia lakossága nagyrészt az iszlám vallás követője. A hivatalos nyelv az arab, de az emberek általában beszélnek még angolul is. A jelenlegi uralkodó II. Abdulláh.

Turisztikai szempontból az utazás igazi élménnyel ér fel. Jordánia megannyi érdekes történelmi és természeti kinccsel várja a látogatókat. Elsősorban a búvárparadicsomként ismert Vörös-tenger partszakaszai vonzzák a turistákat, de világhírű a Holt-tenger, vagy Petra, a kőbevájt város szintén nagyon népszerű. Az 1966-ban létrehozott Királyi Természetvédelmi Társulat Jordánia legjelentősebb környezetvédelmi intézménye, mintegy hat természetvédelmi terület fenntartásáért és fejlesztéséért tevékenykednek. Számos Nemzeti Park is létezik az országban, de ezek nem környezetvédelmi, hanem rekreációs célokat szolgálnak.

Jordánia látnivalók

A Jordániába látogató turisták számára szinte elengedhetetlen, hogy megtekintsék a kőbevájt várost, közismert nevén Petra romjait. Ez azonban nem egy rövidke kis séta lesz, hiszen az egész város bejárásához valószínűleg egy nap sem lenne elegendő. A kimerítő túra során a romok mellett különféle formájú hatalmas sziklák kápráztatják el az utazót.

Ugyancsak sziklák rengetegével, de még inkább sok-sok homokkal találkozhatunk Jordánia Rum vádi sivatagában. Ez a táj 2011 óta a kulturális és természeti világörökség része. Rum vádi páratlan szépségével és egzotikus megjelenésével vívja ki az ide érkező turisták elismerését.

A sivatagi aszalódás után élmény megmártózni a Holt-tenger vizében, amely egyes vélemények szerint gyógyító hatással is rendelkezik. Mindenesetre elsüllyedni senki nem fog, hiszen a Holt-tenger vize olyan nagy koncentrációban tartalmaz sókat, hogy a sűrűsége miatt fenntartja az embert.

Mindezek ellenére Jordánia mégiscsak a Vörös-tenger segítségével igézi meg a látogatókat. A pihenés és a kényelem mellett a búvárkodáshoz kínál első osztályú jegyet, szinte bármikor.