Jokohama

Jokohama

Jokohama kikötőváros Honsú szigetén, Japánban, a Kantóbeli Kanagava prefektúra székhelye, a Nagyobb Tokiói Agglomeráció egyik kereskedelmi centruma.

A település lakossága több mint 3,6 millió fő, amivel Japánban a települések népességi listáján a második helyre tornázta fel magát. A rangsorban csak Tokió, a főváros előzi meg. Napközbeni lakossága a felkelő nap országában csak a harmadik helyre elegendő, Tokió és Oszaka után.

Jokohama 18 kerületre oszlik:

 1. Aoba-ku
 2. Aszahi-ku
 3. Curumi-ku
 4. Cudzuki-ku
 5. Hodogaja-ku
 6. Iszogo-ku
 7. Idzumi-ku
 8. Kanadzava-ku
 9. Kanagava-ku
 10. Kóhoku-ku
 11. Kónan-ku
 12. Midori-ku
 13. Minami-ku
 14. Naka-ku
 15. Nisi-ku
 16. Szakae-ku
 17. Szeja-ku
 18. Tocuka-ku

Jokohama Kanagava, egy valamelyest kicsi prefektúrában van, amely a Kantó-síkság délkeleti sarkában van. Észak felől Tokió, északnyugatról a Fudzsi, dél és kelet felől mindazonáltal a Szagami-öböl és a Tokiói-öböl övezi. A prefektúra keleti oldala aránylag sík és igen urbanizált. Itt látható a Jokohama mellett a másik nagy kikötőváros, Kavaszaki.

A délkeleti részen közel a Miura-félszigethez, kevesebb település fedezhető fel, de itt helyezkedik el az ősi Kamakura település, ami templomaival és szentélyeivel vonzza a turistákat. A nyugati rész, nyugatról Jamanasi prefektúrával és Sizuoka prefektúrával határolva, inkább hegyvidék, itt találhatóak Odavara és Hakone üdülőközpontok. A szektor kiterjedése 80 kilométer (50 mérföld) nyugatról keletre és 60 kilométer (37 mérföld) északról délre. Összesen 2400 négyzetméter (930 négyzetmérföld) földet foglal magába, ami Japán egész területének 0,64%-a.

2012 áprilisa óta a prefektúra egész területének 23%-át nemzeti parknak nyilvánították, név alapján a Fudzsi-Hakone-Izu Nemzeti Park, Tanzava-Ójama Quasi-Nemzeti Park és Dzsinba Szagamiko, Manzuru Hantó, Okujuvagara és Tanzava-Ójama prefektúrai nemzeti parkok.

Jokohama a Kantó régióban fedezhető fel, amely magába foglalja Nagy Tokió Agglomerációt és hét prefektúrát: Gunma, Tocsigi, Ibaraki, Szaitama, Tokió, Csiba, és Kanagava. Kantó hegyes-dombos vidéken terül el, mint Japán nagy része, kiterjedése 32 423 km2. 2009-es hivatalos egyes vélemények alapján a Kantó prefektúrában a népesség 42 053 000 fő volt, ez Japán egész népességének hozzávetőleg egyharmadát tette ki, amíg a népsűrűség 1297 fő/km2. Edo-korban Kantó a korszerű fejlődés centruma lett. Japán újkori történelmének vízválasztó pillanata volt az 1923-as nagy kantói földrengés. A rengés következtében több mint 100 000-en meghaltak, Tokió és Jokohama nagy része elpusztult.

Ez volt Japán második legnagyobb földrengése. A második világháborúban a Coronet hadművelet célja lett volna elfoglalni Honsú szigetét, az elképzelések alapján Kantónál, a fővárostól délre kellett volna kezdődnie az Y-Day-nek, 1946. március 1-jén.