Japán kulturális értékei Önre várnak

Japán kulturális értékei Önre várnak

A japán Kanszai régió három prefektúrája, Hjogó, Tottori és Kiotó a 2020-as tokiói olimpiáig külföldön idegen termálfürdőivel, nemzeti parkjaival, kulturális örökségével és gasztronómiájával ötszörösére szeretné növelni az európai turisták számát.

Japánt főleg a szomszédos ázsiai országok középosztálybeli turistái keresik fel. A kínaiak aránya egy év alatt 107 százalékkal nőtt a dél-koreaiak, a tajvaniak és a hongkongiak előtt, akik a többi ázsiai nemzettel egyesült erővel a szigetországba vendég turisták 83 százalékát teszik ki. A csoportosan utazó ázsiaiak elsődlegesen vásárolni érkeznek a japán nagyvárosokba és mindössze alig egy-két napot maradnak.

Mindezek tudatában fogott össze Japán 47 prefektúrája közül 3 az ország középső részén, a Honsú-szigeten fedezhető fel Hjogó, Tottori és Kiotó annak érdekében, hogy a hosszabb időre érkező és szívesebben költekező amerikai és európai turistákat a vidéki tájakra vonzza.

A Japán-tenger szélén elterülő három megye területén rejlik a Sanin Kaigan Geopark. A természetvédelmi övezet legfőbb látványosságai a tengerparton 16 kilométer hosszan emelkedő, a szél és eső által formázott, csodálatos látványt nyújtó homokdűnék Tottori település határában, azonfelül a feketecsőrű gólyák telepe a hegyekkel körülölelt Tojookában.

„Ezek a gólyák prefektúránk szimbólumai, a nemzeti természeti örökség részét képezik” – mondta Nakagai Muneharu, Tojooka polgármestere. „A kultúránkról egyidejűleg kell helyi és mindenre kiterjedő szinten gondolkodnunk. Tudatni szeretnénk a világgal, hogy miben vagyunk egyediek azon túl, amit Japánról ismernek. A technológiai fejlődés és a természeti élet megőrzése nálunk ugyanabban az időben van jelen. Ennek szimbóluma a gólyapark és a természetvédelmi övezet” – tette hozzá.

A polgármester másik büszkesége a közeli Kinoszaki, a régió egyik leginkább közkedvelt fürdővárosa hét fürdőházával, a földrengéseket követően újjáépített tradicionális fa épületeivel, az ajándékboltokkal teli, festői főutcájával, ahol a kimonó egyszerűbb, pamutból készülő változatát, a jukatát viselő japánok közt időnként európai turisták is feltűnnek.

Agisi Juko, a Hokkaidói Egyetem professzora a magyar gyógyfürdők terápiáinak tanulmányozásával elsők közt próbálja meghonosítani a gyógyturizmust Japán egyik legelegánsabb és legrégibb fürdőhelyén, a több mint 1300 éves Arimában. A másfél milliós Kóbétól alig félórára, a Rokkó-hegyen rejlő onszenben az 1980-as évek ingatlanboomja során húzták fel azokat a hatalmas komplexumokat, amelyek a főszezonon kívül kihasználatlanok, a ritka határon túli vendégeket tárt karokkal várják.

mti