Izmir, Törökország

Izmir, Törökország

İzmir Törökország harmadik leghatalmasabb települése és Isztambul után a második legnagyobb kikötője. A település İzmir tartomány székhelye, az İzmiri főegyházmegye érseki székvárosa, az Égei-tenger szélén, az İzmiri öbölben fekszik. A településnek tizenegy kerülete van: Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak és Narlıdere. 2000-ben a település lakossága 2 409 000 fő volt, 2005-ben a lakosok számát 3 és fél millióra becsülték.

A kültepei ásatásoknál előkerült i. e. 1920 – i. e. 1840 körüli időpontra datált asszíriai égetett agyagtáblákon felfedezhető felirat alapján a tartományban létezett egy Ti-smurna nevű helység, de a tudósok nem biztosak benne, hogy İzmirre utal. Néhányan úgy vélik a település régi neve, Smyrna egy Smirna nevű amazontól származik. A legrégebbi ismert görög neve (aiol nyelvjárásban) Μύῥρα Mýrrha volt, mely megfelel a későbbi ión és attikai nyelvjárásokban a Σμύρνη Smýrnē névnek; valószínűsíthetően mindkettő a proto-görög *Smúrnā szóból származik. A rómaiak ezt a nevet vették át, és Smyrna-ként (magyarosan: Szmirna) ismerték a települést. Ezt a nevet használjuk, ha a törökök bejövetele előtti időszakra utalunk a település történelmében. Az İzmir név ennek a törökösített fajtája.

Ma İzmir Törökország harmadik leghatalmasabb települése, melyet hívnak „Nyugat İzmirének” és az „Égei-tenger gyöngyének” is. Úgy tartják, İzmir a legliberálisabb török település, a CHP párt legnagyobb támogatója. A helység központi tere a Cumhuriyet tér, ahol Mustafa Kemal Atatürk szobra kapott helyet.

İzmirben olyan hírességek látták meg a napvilágot, mint az állam „kis verebe” (minik serçe), Sezen Aksu énekesnő.

A település internacionális művészeti fesztiválnak ad helyet júniusban, júliusban, és internacionális vásárnak augusztusban, szeptemberben.

İzmirhez tartoznak Epheszosz, Pergamon és Szardeisz ősi települései is.

İzmirben délnyugat-északkelet irányban fut a település egyetlen metróvonala.

İzmirben a nyarak hosszúak és forróak, a tél hűvös és csapadékos. Az évi csapadék volumene 705 mm, ennek 77%-a novembertől márciusig hullik a településre. A téli hónapokban a napi csúcshőmérséklet 12-14 C. A hóesés ritka, leginkább januárban és februárban fordul elő.

Izmir, Törökország
Izmir, Törökország

İzmiri Internacionális Vásár

Az İzmiri Internacionális Vásár (İIF), az internacionális Vásárok Egyesülésének egyetlen törökországi tagja, évente 421 000 m²-en fogadja a látogatókat. Az İIF a település kulturális életéhez is tekintélyesen hozzájárul vásárcsarnokával, szabadtéri színpadával, Festészet és Szobrászat Múzeumával, művészeti központjaival, látványparkjával, állatkertjével és ejtőernyős tornyával.

Madárparadicsom

İzmir Madárparadicsom titulussal rendelkező nemzeti parkjában, mely a településtől 15 km-re, Çiğli-ben felfedezhető, több mint 205 madárfaj talált otthonra. 63-féle őshonos madár, 54 nyári vándormadár-faj, 43 téli vándormadár-faj él a parkban. 56 madárfajt tenyésztenek is a Madárparadicsomban, 80 km²-en. A parkot 1982-ben védett területté nyilvánították.

İzmir konyhaművészete

İzmir konyhaművészetét nagyban befolyásolta a település multikulturális jellege, mindent összevetve keverednek az égei-tengeri, mediterrán és anatóliai régiók ízei. A környező vidékeken mindenféle zöldség megterem, ez is nagy hatást gyakorolt az itteni konyha jellegére. Jellegzetes izmiri leves a tarhana (joghurt és paradicsom), nagy hírű az itteni kötfe (fasírtféleség), a kesek (főtt búza hússal), a zerde (sáfrányos édes rizs) és a mucver (tökből és tojásból készülő ennivaló).

Amikor 1922-t követően az İzmir (ezenfelül az Isztambul és az Égei-tenger) környékéről a görög lakosság tömegesen települt át Görögországba, magukkal vitték az ottani recepteket, ízeket is, melyek nagy hatást gyakoroltak a görög konyhára.

Rendezvények

Az İzmir International Festival június közepétől július közepéig tart, első alkalommal 1987-ben szervezték össze. Jó néhány világhírű előadóművész, zenekar, táncegyüttes megfordult már a parádén, csaknem az összes műfajt képviselve; fellépett itt például Ray Charles, Paco de Lucía, Joan Baez, Martha Graham Dance Company, Tanita Tikaram, Jethro Tull, a Szentpétervári Filharmonikusok, Chris De Burgh, Sting, a Moszkvai Filharmonikusok, Jan Garbarek, Academy of St. Martin in the Field, Kodo, Chick Corea and Origin, New York City Ballet, Nigel Kennedy, Bryan Adams, James Brown, Elton John, Kiri Te Kanawa, Mikhail Baryshnikov és José Carreras. A koncertek nem kizárólag a település területén kapnak helyet, de a környező ősi településeken is, akárcsak Epheszosz vagy Metropolisz.

Az İzmir European Jazz Festival az egyik óriási esemény a településben, melyet az İKSEV (az Alapítvány az İzmiri Kultúráért, Művészetekért és Oktatásért) szervez 1994 óta.

Izmir, Törökország
Izmir, Törökország

Sport

Labdarúgó csapatok: Altay SK, Altınordu, Göztepe A. Ş., İzmirspor, Karşıyaka SK, Bucaspor

Mediterrán Játékok, 1971

Universiade, 2005. augusztus

Közlekedés

A település tömegközlekedését a települési önkormányzat működteti, a külső kerületekre is kiterjedő autóbusz-hálózat mellett metró és komphajó áll a közlekedők rendelkezésére. A metrót 2000-ben nyitották meg, 17 megállóval ellátott.

A vonatközlekedés csomópontja a Basmane pályaudvar, az Adnan Menderes repülőtér ugyanakkor internacionális és belföldi járatokat is fogad.

Az ázsiai kontinens legnyugatibb vasúti megállója az Izmir agglomerációjához tartozó Ulukent község elővárosi vasúti megállója.